Zioła od wieków były i nadal są cenionym i często używanym elementem wielu dań. Mają wyjątkowy wpływ nie tylko na smak potraw, ale również na nasze zdrowie. Trudno sobie wyobrazić nawet najprostsze danie bez aromatycznych dodatków ziołowych, które niezwykle skutecznie potrafią wydobyć z talerza to, co najlepsze. Spośród dodatków przyprawowych szczególnie cenione, i to na całym świecie, są zioła włoskie, zarówno w postaci naturalnej, jak i te suszone.
Niezbędne składnik wielu potraw
Zioła sprzedawane są najczęściej w formie jednogatunkowego produktu, chociaż można też spotkać opakowania zawierające całą kompozycję przyprawową. W skład ziół włoskich najczęściej wchodzą: oregano, natka pietruszki, cząber, bazylia, cebula i czosnek. Oregano i cząber sprawiają, że potrawa zyskuje gorzkawą nutę. Czosnek i cebula nadają pikantności i aromatu. Natomiast natka pietruszki i bazylia orzeźwiają smak. Taki zestaw ziołowy będzie idealnym wyborem dla każdego, kto ceni sobie włoską kuchnię, a szczególnie sałatki, zapiekanki i makarony. Należny jednak pamiętać, że zioła włoskie świetnie nadają się też do naszych rodzimych potraw. W okresie letnim idealnie się sprawdzą do grillowanych smakołyków pod postacią mięs i warzyw. W zimie doskonale się wkomponują w smak zup. Można je również dodawać do innych dań o każdej porze roku.
Wersje ekologiczne
Wyjątkowy smak każdej potrawie nadadzą z pewnością zioła włoskie w wersji bio. Okazuje się jednak, że można ich używać nie tylko do smakowego kształtowania dań. Produkty suszone świetnie się sprawdzą w formie naparów. Pod taką postacią mogą stanowić konkurencję dla kawy i herbaty. W wielu sklepach włącznie z internetowymi można znaleźć starannie wyselekcjonowane, ekologiczne ziółka, które uprawia się w ekologicznych gospodarstwach rolnych. Na ich terenie prowadzi się uprawy, które są pielęgnowane za pomocą procesów zgodnych z prawami natury. Poza tym na tych obszarach środowisko naturalne jest traktowane z największym szacunkiem.
Zioła do każdego dania
Każdy, kto decyduje się na zakup ziół włoskich, inwestuje we własne zdrowie. Znane są one bowiem ze swych prozdrowotnych właściwości. Poza tym wydobędą one z każdej potrawy to, co najlepsze. Przy tym dodadzą aromatu każdej zupie i przystawce. Trudno sobie wyobrazić rosół, zupę fasolową lub grochową bez pietruszki i innych zielnych dodatków. Podobnie rzecz się ma z kiszoną kapustą surówką czy ziemniakami purée. Nieodzownym składnikiem wielu potraw jest lubczyk, szałwia, liście laurowe czy ziele angielskie. Do niektórych dan można nawet użyć lawendy, która tak zachwyca swoim aromatem.