Zielona ambrozja: Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera Nadbiebrzańskiego


fot. MSM Mońki

Pełnia sezonu ogórkowego to idealny czas, by w pełni docenić walory tak odżywcze, jak i smakowe tego niepozornego warzywa. Co zaskakujące, rodzina ogórków liczy sobie ponad 50 gatunków, wśród których znajduje się także… melon, powszechnie zaliczany do grona owoców. Łącząc lekką, owocową słodycz z ogórkowym miąższem stworzymy lekki, pyszny i orzeźwiający chłodnik – idealny na letnią przekąskę, lunch, jak i podwieczorek.

Gdy o chłodnej bryzie możemy jedynie pomarzyć, warto postawić na wyjątkowo rześkie połączenie smaków. Przygotowany na bazie zimnego jogurtu, ogórka i melona chłodnik z dodatkiem orzeźwiających listków mięty to propozycja wymarzona w upalne letnie dni. Pożywnym akcentem staną się drobne wiórki żółtego sera Nadbiebrzańskiego o łagodnie słodkawej nucie, która harmonijnie skomponuje się z lekkim chłodnikiem zaspokajając apetyt i gasząc pragnienie.

 

Składniki:

  • 5 średnich świeżych ogórków gruntowych
  • 200 g żółtego melona
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
  • ziarenka czerwonego pieprzu

 

Wykonanie:

Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i  całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać starkowanym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.

Smacznego!

 

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy