Pełnia sezonu ogórkowego to idealny czas, by w pełni docenić walory tak odżywcze, jak i smakowe tego niepozornego warzywa. Co zaskakujące, rodzina ogórków liczy sobie ponad 50 gatunków, wśród których znajduje się także… melon, powszechnie zaliczany do grona owoców. Łącząc lekką, owocową słodycz z ogórkowym miąższem stworzymy lekki, pyszny i orzeźwiający chłodnik – idealny na letnią przekąskę, lunch, jak i podwieczorek.
Gdy o chłodnej bryzie możemy jedynie pomarzyć, warto postawić na wyjątkowo rześkie połączenie smaków. Przygotowany na bazie zimnego jogurtu, ogórka i melona chłodnik z dodatkiem orzeźwiających listków mięty to propozycja wymarzona w upalne letnie dni. Pożywnym akcentem staną się drobne wiórki żółtego sera Nadbiebrzańskiego o łagodnie słodkawej nucie, która harmonijnie skomponuje się z lekkim chłodnikiem zaspokajając apetyt i gasząc pragnienie.
Składniki:
- 5 średnich świeżych ogórków gruntowych
- 200 g żółtego melona
- 1 pęczek świeżej mięty
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 150 g sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
- ziarenka czerwonego pieprzu
Wykonanie:
Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać starkowanym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy