Z cyklu EKSPERT RADZI – porady dietetyka, Urszuli Jaczewskiej.
Lato, pełny dostęp do świeżych owoców i warzyw. Warto zatem wypróbować ciekawej formy kulinarnej jaką są KOKTAJLE!
Dlaczego akurat one? Są przede wszystkim bogate w składniki mineralne (które tracimy wraz z potem) witaminy i składniki odżywcze.
Możemy zrobić sobie koktajle owocowe, warzywne lub mieszane (owocowo-warzywne). Możemy bawić się również kolorami. Koktajl może być czerwony, zielony, pomarańczowy, biały czy żółty.
Kolory to nie tylko wygląd estetyczny koktajli, spełniają również pewne funkcje. Jakie? Oto kilka przykładów:
Koktajl żółty – przyspiesza przemianę materii.
Przepis:
Jabłko (1 szt.),
pomarańcza (sok – 1 szt.),
grejpfrut (1 szt.),
łodygi selera naciowego,
wywar z korzenia lukrecji (szklanka),
listki mięty (kilka sztuk).
Koktajl zielony – dostarcza energii, wspomaga proces odchudzania.
Przepis:
½ szklanki liści młodej pokrzywy,
½ mango,
1 gruszka,
sok z 1/2 limonki,
1 szklanka wody niegazowanej.
Starannie umyj pokrzywę, pozbądź się pestki i skórki z mango. Razem z sokiem z pozostałymi składnikami włóż do blendera. Miksuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się w idealnie gładki, soczysto – zielony koktajl.
Koktajl czerwony – wspomaga działanie przewodu pokarmowego, działa ochronnie w stosunku do układu sercowo-naczyniowego i wspomaga odporność.
Przepis:
1 garść truskawek,
1 banan,
1 łyżeczka nasion chia,
ok. 170 ml wody kokosowej.
Wszystkie składniki razem miksujemy. Następnie czekamy ok. 10-20 minut, aż nasiona chia napęcznieją i deser się zagęści.
Koktajl zrobiony z buraka, jabłka i marchwi oczyści nam wątrobę i jelita.
Koktajl pomarańczowy – ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.
Przepis:
1 marchew,
1 gruszka,
½ pomarańczy,
½ białej rzodkwi,
1 łodyga selera naciowego,
plasterki świeżego imbiru.
Sami widzicie, ile można odczytać z koloru swojego ulubionego koktajlu. Rozkoszujcie się tym okresem, kiedy mamy mnóstwo owoców sezonowych. Bawcie się smakami i różnorodnymi połączeniami.
Autor: mgr Urszula Jaczewska – dietetyk