Wegańskie zamienniki popularnych produktów pochodzenia  zwierzęcego – przewodnik

 

Tofucznica,  jagielnik, seleryba…to tylko niektóre odpowiedniki popularnych dań
w wersji wegańskiej. Dzięki wiedzy na temat zamienników możemy nawet upiec bezę bez użycia białek. Oto krótki przewodnik po naturalnych, wegańskich odpowiednikach najpopularniejszych składników używanych w codziennej kuchni.

 

Wegańskie burgery, wędliny, pasztety i roślinne odpowiedniki nabiału na dobre zagościły już w polskich sklepach i restauracjach. Jest wiele składników, którymi z powodzeniem możemy zastąpić  jajka, masło, czy śmietanę. Przedstawiamy krótką listę tych najlepszych:

 

Roślinne zamienniki jajek

Jeśli marzy nam się tort Pavlova niezbędna będzie aquafaba, czyli woda z ugotowanych warzyw strączkowych. Najłatwiej jest po prostu kupić puszkę ciecierzycy, odlać płyn i ubić mikserem.

Aquafabę możemy zrobić samodzielnie. Namoczoną wcześniej ciecierzycę (1,5 szklanki) po odlaniu wody wystarczy przez godzinę gotować w 1,5 szklanki wody. Płyn po odcedzeniu i wystudzeniu gęstnieje i jest gotowy do użycia. Ubita piana jest sztywna i błyszcząca jak z tradycyjnych białek a podczas pieczenia traci swój charakterystyczny zapach.
Do pozostałych ciast zamiast jajek polecam „klej”z siemienia lnianego. 1 jajko odpowiada 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego na noc w 3 łyżkach wody.
 – podpowiada Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Do tofucznicy, czyli wegańskiej wersji jajecznicy niezbędne zaś będzie tofu oraz indyjska, czarna sól – kala namak, która ma charakterystyczny, jajeczny zapach.

 

Oleje roślinne zamiast masła

Przy wszelkiego rodzaju wypiekach znakomicie sprawdza się olej rzepakowy, który
w porównaniu do margaryny jest znacznie zdrowszy i całkowicie bezwonny.
Do posmarowania pieczywa najsmaczniejsza będzie dobrej jakości oliwa z oliwek,
a także zmiksowane na jednolitą masę pasty hummus i guacamole.

 

Różne zastosowania mleczka kokosowego

Do deserów, które nie wymagają pieczenia najlepiej użyć schłodzone mleko kokosowe. Jest niezastąpione przy wszelkich odmianach tofurników i jagielników, czyli ciast, które smakiem mają nawiązywać do sernika.

Mleczko kokosowe ubite na sztywno doskonale zastępuje bitą śmietanę.
Zaś ugotowane z dodatkiem curry, ząbkiem czosnku i szczyptą soli tworzy pyszny sos
do wegańskich burgerów lub bazę do warzywnych potraw w azjatyckim stylu.
– podpowiada Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

 

Jak uzyskać smak mięsa lub ryby w gotowanych potrawach?

Seler może w smaku przypominać rybę, jeśli ugotujemy go w bulionie warzywnym
z dodatkiem sosu sojowego i glonów nori. Warzywo po ugotowaniu owijamy w nori,
panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor jak tradycyjną rybę. Smakuje fantastycznie
z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty jak i w wegańskiej wersji
„ryby po grecku”, czyli w słodko-kwaśnym, gęstym sosie pomidorowym, pełnym tartych warzyw, który co roku tradycyjnie króluje podczas Bożego Narodzenia na polskich stołach.

Do wegetariańskiej wersji leczo i pasztetów warto natomiast dodać wędzoną, mieloną
paprykę, która nadaje daniom fantastyczny, dymny aromat.