Do ich jedzenia zachęcają wszyscy dietetycy. Źródło witamin i cennych minerałów – mówią! Co robimy my? Jemy od czasu do czasu, w pośpiechu, w różnych ilościach. Nie przywiązujemy wagi ani do tego, w jaki sposób je podajemy, ani w jakiej postaci – a szkoda, bo to, jest akurat niezwykle ważne!
Warzywa i owoce powinniśmy jeść codziennie. W ilu i jakich porcjach, sezonowe, a może mrożone? Poniżej znajdziesz kilka cennych wskazówek.
Porcja warzyw co to takiego?
Dietetycy mówią, aby jeść dziennie nawet 4-5 porcji warzyw lub owoców. Nie dla każdego słowo „porcja” będzie jednak oznaczało to samo. Dla jednych będzie to garść truskawek, dla drugich kilogram słodkich wisienek. Ile to jest w rzeczywistości? Za pełną porcję można uznać np. średniej wielkości ziemniak, 1 niewielkie jabłko lub połówkę pomidora. Wszystko zależy od tego, ile witamin ma dany owoc lub warzywo oraz ile kalorii dostarcza on naszemu organizmowi.
Chcąc być pewnym, czy porcja spożywanego warzywa lub owocu nie jest zbyt mała lub zbyt duża, konieczne jest systematyczne spoglądanie do tabeli kalorycznej.
Sezonowe, znaczy zdrowsze?
Jeśli chcemy mieć pewność, że jemy zdrowe warzywa i owoce, najlepiej sięgajmy po te, które trafiają do nas możliwie szybko od momentu ich zebrania. Owoce lub warzywa regionalne oraz sezonowe będą znacznie bardziej bogate w składniki odżywcze!
Dla porównania: pomarańcza, która trafia do nas bezpośrednio po zerwaniu może nam dostarczyć nawet 100 mg witaminy C. Ta, która przybywa do nas z daleka, jadąc lub płynąc kilka tygodni, może mieć ich znacznie mniej lub wcale.
Brzydkie kaczątko?
Będąc w sklepie wybierasz tylko piękne okazy jabłek, pomarańczy lub truskawek? Zmień to. Niekiedy, te mniej wyrośnięte okazy, z małą skazą, są znacznie zdrowsze bo pozbawione wody i sztucznych chemikaliów, które umożliwiły im tak piękny wzrost.
Zielono mi
Warzywa strączkowe powinniśmy dodawać do naszych posiłków nawet 2x w tygodniu. Są one nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe. Poprawiają pamięć i dostarczają dużej dawki magnezu, który jest ważnym czynnikiem stymulującym nasze ciało w sytuacjach stresowych.
Im mniej obieramy tym lepiej
To w skórce znajduje się najwięcej witamin oraz kwasów, które wykazują działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Wyjątkiem od tej reguły będą ziemniaki. W tym przypadku możemy obrać grubszą warstwę skórki, szczególnie jeśli widzimy widocznie zielony kolor na powierzchni ziemniaka, tuż po obraniu.
Warzywa i owoce lepiej gotować w całości
Chodzi tutaj nie tylko o smak ugotowanego w ten sposób warzywa, ale przede wszystkim o substancje odżywcze. Niektóre powszechnie znane warzywa, bardzo popularne w naszej kuchni: ziemniak, marchewka, pietruszka – podczas gotowania w kawałkach tracą nawet 1/4 ważnych dla naszego organizmu składników.
Z dala od lodówki
Warzywa i owoce, źle znoszą niską temperaturę. Znacznie smaczniejsze będą te, które były przechowywane w temperaturze pokojowej.
Oczywiście nie dotyczy to mrożonek, które najczęściej zjadamy zimą i dobrze. Owoce i warzywa, które zamrożono zaraz po zebraniu, nadal będą źródłem ważnych składników. Mrożonki można spożywać nie tylko po przegotowaniu, w zupach i kompotach, ale też na surowo, co zdecydowanie ułatwia sposób ich podania.
Natalia Staśkowiak Dane zaczerpnięte z: kalorie w owocach i przetworach. |