Rytuał aperitivo w ostatnich latach stał się nieodzownym wydarzeniem dla milionów ludzi, którzy to, pomiędzy 16:00 a 20:00 pozwalają sobie na chwilę relaksu z przyjaciółmi. W zwyczaju jest popijanie lekkiego alkoholu, który podawany jest w towarzystwie prostych, słonych zakąsek.
Historyczną jego funkcją jest przygotowanie kubków smakowych do późniejszego smakowania kolacji, jednak dla wielu osób, aperitif stał się dziś zamiennikiem kolacji.
We Włoszech, aperitivo jest szczególnie bogate i służy jako pretekst do spotkań i nowych znajomości.
Razem z Alessią nauczymy się jak przygotować przekąski typowe dla aperitivo italiano, rygorystycznie zrobione z produktów sezonowych.
Zapraszamy!
Menu:
Smażona pizza z sosem z ricotty z bazylią
Rustici z farszem (wegetariańskie i nie tylko)
Bruschetta z szynką parmenską i figami
Ryż venere z ośmiornicą
Gruszki w skorupce
Prowadząca: Alessia Di Donato
urodziła się w Rzymie, mieszka w Supraślu.
Zajmuje się nauczaniem zaawansowanych technik cukierniczych i gastronomicznych, pracuje jako personal cheff na zamówienie, oraz jako konsultant kulinarny głównie we Włoszech i w Polsce.
Jej misją jest promowanie włoskiej tradycji kulinarnej poprzez wykorzystanie lokalnych produktów.
Kocha podróże, sztukę oraz uwielbia przekazywać swoją wiedzę miłośnikom sztuki kulinarnej.
Termin:15.10.2017, godz. 16.00
Czas trwania zajęć: około 3 godzin
Koszt: 150zł/os
Zapisy: bilety.zmoklakura.pl