Termin: 13.10. 2017 (piątek), godz. 17.00
Podczas zajęć praktycznych dzieci przygotują samodzielnie dwa mini torty: czekoladowy z musem z czekolady oraz jasny z ptasią pianką i galaretką owocową.
Podczas zajęć dzieci uzyskają odpowiedź na nurtujące je pytania związane z przygotowywaniem wyrobów cukierniczych, a łakocie które przygotują, będą mogły zabrać ze sobą do domu.
Młodzi cukiernicy nabędą praktyczną wiedzą na temat smaków, kompozycji i technik wykorzystywanych do wypieku tortów. Dowiedzą się jakie są rodzaje biszkoptów tortowych oraz nauczą się je przygotowywać. Poznają różne masy, którymi można przekładać torty, a także dowiedzą się jakie są techniki ich ozdabiania.
Podczas szkolenia każdy uczestnik przygotuje:
Mini torcik mocno czekoladowy składający się z:
biszkoptowego blatu kakaowego i musu z czekolady. Dzieci udekorują swoje mini torty masą czekoladową oraz kwiatem miechunki.
Jasny torcik owocowy z masą śmietanową, składający się z :
jasnego blatu biszkoptowego, masy piankowej, galaretki z musu owocowego oraz owoców do dekoracji, elementem z czekolady i bezikami.
Uczestnicy ponadto nauczą się przygotowywać: wkładki do tortów z musu na bazie owocowego purée/galaretka owocowa,
dwa rodzaje ciast biszkoptowych – jasne i czekoladowe,
naturalnie kolorowe polewy do tortów,
mus czekoladowy na bazie kremu angielskiego,
elementy dekoracyjne z czekolady.
Prowadząca: Joanna Stanulewicz, właścicielka cafe bistro La Foresta
Czas trwania zajęć: około 2,5 godziny
Zapisy: www.bilety.zmoklakura.pl