Indycze mięso powszechnie znane jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Ze względu na dużą zawartość mikroelementów i białka oraz niską zawartość tłuszczu, dietetycy zalecają jego spożywanie nie tylko dzieciom, osobom starszym czy kobietom w ciąży, ale także każdemu, komu zależy na zdrowym stylu życia. Warto zaznaczyć, że ciemne mięso z indyczego uda zawiera więcej żelaza i cynku, niż jasne mięso z piersi.
Jaki sposób przygotowywania mięsa jest najzdrowszy
Poddając mięso obróbce termicznej należy wybrać taki sposób przygotowania, który zapobiegnie znacznej utracie witamin. Pieczenie mięsa w rękawie foliowym jest właśnie takim sposobem. Odbywa się ono nie tylko znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób, ale także nie wymaga użycia oleju czy masła, co znacznie obniża kaloryczność przygotowywanych dań.
Oto nasza propozycja przygotowania.
Marynowany udziec z indyka pieczony w rękawie
Pyszny, aromatyczny i soczysty udziec z indyka. Dzięki marynacie i pieczeniu w rękawie jest kruchy, ale nie wysuszony. Wraz z ulubionymi dodatkami stanowi świetną obiadową propozycje.
- Łatwe
- 6 porcji
- Obiad
Składniki:
- Ok 1,50 kg udźca z indyka
- rękaw do pieczenia
Marynata:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
- ½ płaskiej łyżeczki ostrej papryki
- Sok z połowy limonki
- ½ szklanki oliwy lub oleju (zamiennie można użyć 2-3 łyżek oliwy i szklankę wody do podlania mięsa)
- Szczypta tymianku
- sól (ok 1 i ½ łyżeczki)
Sos (opcjonalnie):
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty pokroić i wymieszać z oliwą.
- Udziec z indyka dokładnie natrzeć marynatą i pod przykryciem wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Po tym czasie mięso przełożyć do przygotowanego wcześniej rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 90-100 min
- Jeśli chcemy zarumienić skórkę, na ostatnie 5 min pieczenia należy rozciąć rękaw.
- Po upieczeniu i wystygnięciu przełożyć mięso na talerz.
- Sos zlać do garnka, dolać wody, doprawić solą i pieprzem.
- Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do sosu, zagotować.
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Propozycja ta idealnie nadaje się na rodzinny, wielopokoleniowy obiad. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a wysoka jakość mięsa, niepowtarzalny smak, jak i niska kaloryczność sprawiają, że udziec z indyka zaspokoi gusta wybrednego dziecka, siostry dietetyczki, czy nawet wymagającej teściowej. Tak przygotowanego indyka można bowiem podawać z sosem, jak i – w bardziej dietetycznej wersji – z samymi tylko warzywnymi dodatkami.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |