Udziec z indyka pieczony w rękawie – najzdrowsza propozycja na obiad?

Indycze mięso powszechnie znane jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Ze względu na dużą zawartość mikroelementów i białka oraz niską zawartość tłuszczu, dietetycy zalecają jego spożywanie nie tylko dzieciom, osobom starszym czy kobietom w ciąży, ale także każdemu, komu zależy na zdrowym stylu życia. Warto zaznaczyć, że ciemne mięso z indyczego uda zawiera więcej żelaza i cynku, niż jasne mięso z piersi.

Jaki sposób przygotowywania mięsa jest najzdrowszy

Poddając mięso obróbce termicznej należy wybrać taki sposób przygotowania, który zapobiegnie  znacznej utracie witamin. Pieczenie mięsa w rękawie foliowym jest właśnie takim sposobem. Odbywa się ono nie tylko znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób, ale także nie wymaga użycia oleju czy masła, co znacznie obniża kaloryczność przygotowywanych dań.

Oto nasza propozycja przygotowania.

Marynowany udziec z indyka pieczony w rękawie

Pyszny, aromatyczny i soczysty udziec z indyka. Dzięki marynacie i pieczeniu w rękawie jest kruchy, ale nie wysuszony. Wraz z ulubionymi dodatkami  stanowi świetną obiadową propozycje.

  • Łatwe
  • 6 porcji
  • Obiad

Składniki:

  • Ok 1,50 kg udźca z indyka
  • rękaw do pieczenia

Marynata:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • Sok z połowy limonki
  • ½ szklanki oliwy lub oleju (zamiennie można użyć 2-3 łyżek oliwy i szklankę wody do podlania mięsa)
  • Szczypta tymianku
  • sól (ok 1 i ½ łyżeczki)

Sos (opcjonalnie):

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty pokroić i wymieszać z oliwą.
  2. Udziec z indyka dokładnie natrzeć marynatą i pod przykryciem wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  3. Po tym czasie mięso przełożyć do przygotowanego wcześniej rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 90-100 min
  4. Jeśli chcemy zarumienić skórkę, na ostatnie 5 min pieczenia należy rozciąć rękaw.
  5. Po upieczeniu i wystygnięciu przełożyć mięso na talerz.
  6. Sos zlać do garnka, dolać wody, doprawić solą i pieprzem.
  7. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do sosu, zagotować.
  8. Podawać z ulubionymi dodatkami

Propozycja ta idealnie nadaje się na rodzinny, wielopokoleniowy obiad. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a wysoka jakość mięsa, niepowtarzalny smak, jak i niska kaloryczność sprawiają, że udziec z indyka zaspokoi gusta wybrednego  dziecka, siostry dietetyczki, czy nawet wymagającej teściowej. Tak przygotowanego indyka można bowiem podawać z sosem, jak i – w bardziej dietetycznej wersji – z samymi tylko warzywnymi dodatkami.

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.