Jesienna aura zwiastuje nieuchronny spadek odporności. Jednak chronić się możemy nie tylko dzięki systematycznemu zwiększaniu warstw odzieży. Znacznie skuteczniejsze, niż ochrona przed tym co na zewnątrz, stanie się wzmocnienie tego, co wewnątrz. Dbając o własny organizm poprzez dostarczanie mu regularnych posiłków, pełnych wartościowych składników odżywczych i dodających dużo energii, wzmocnimy naszą naturalną odporność, a jesienna pogoda przestanie kojarzyć nam się z katarem i przeziębieniem.
Natura stale dąży do zachowania harmonii i tak też czyni nasz organizm. Gdy brak w naszej diecie cennych składników otrzymujemy wewnętrzne sygnały alarmowe pod postacią spadku samopoczucia czy pogorszenia zdrowia. Jesienna chandra nie zawsze musi stanowić wyraz tęsknoty za słonecznym latem. Może być także odzwierciedleniem braku pewnych elementów w naszej diecie. Mało znanym faktem jest to, że większość odporności organizmu pochodzi z jelit. Dlatego też, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i nastrojem, niezależnie od pogody za oknem, ważne jest, by naturalna harmonia zagościła przede wszystkim na naszym talerzu.
Mniej znaczy więcej
Powtarzaną niczym mantra przez dietetyków zasadą zdrowego życia jest spożywanie kilku mniejszych posiłków, zamiast jednego zbyt obfitego. Dzięki temu nasz organizm ma zapewnione stałe dostawy energii, przez co nie narażamy go na potencjalną awarię – nagłe uczucie głodu, które często skutkuje zjedzeniem zbyt dużej porcji lub wyborem produktów gorszej jakości. Śniadanie, obiad i kolację dla pełnej równowagi warto przepleść dwiema przekąskami. Jeśli nie zawsze mamy czas na przygotowanie ich z wyprzedzeniem, możemy zaopatrzyć się także w produkty gotowe, które cechują się czystą etykietą. Przykładem mogą być pasztety bezglutenowe, przygotowane bez konserwantów, w oparciu o jedynie naturalne składniki. Komponując z nim ciemne pieczywo oraz warzywa w kilka sekund przygotujemy sycący i dodający odpowiedniej ilości energii posiłek.
Równowaga różnorodności
Zbilansowana dieta nie jest tożsama z dietą opartą wciąż na tych samych składnikach. Nawet jeśli są one zdrowe i wysokiej jakości, a godziny posiłków bardzo regularne, zamykając się w kanonie zaledwie kilku produktów możemy nieświadomie zrezygnować z bardzo cennego źródła składników odżywczych. Dlatego warto dbać, by nasze posiłki dostarczały zarówno witamin i minerałów, jak i węglowodanów, białka oraz tłuszczy. To właśnie te ostatnie stanowią bardzo cenne źródło energii, którego brak może negatywnie odbić się na zdrowiu i samopoczuciu. Komponując jesienną listę zakupów upewnijmy się, że znajdują się na niej produkty, które dostarczają każdego z tych niezbędnych składników. Co więcej, wybierając produkty wysokiej jakości, z prostym składem, możemy stworzyć posiłek, który dostarczy większości składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Warto więc przed dokonaniem zakupu uważnie przestudiować też etykietę.
Gotowe i zdrowe – co warto kupić w słoiczku?
Gdy dbałość o jakość diety ciężko jest pogodzić z szybkim tempem życia, warto w domu mieć kilka sprawdzonych produktów o dobrym składzie, które szybko pozwolą przygotować wartościowy posiłek lub przekąskę. Z zasady produkty przetworzone kojarzone są najczęściej z mniejszą zawartością składników odżywczych. Tymczasem warto pamiętać, że procesy przetwarzania żywności znane są nam od stuleci, i dotyczą zarówno kiszenia, pasteryzowania, peklowania, jak i gotowania. Pozwalają one przykładowo na włączenie do diety produktów, które nie są dla nas odpowiednie w formie surowej. Lub też znacznie wydłużają czas przydatności danego produktu do spożycia. Obecnie w sklepach znajdziemy bardzo szeroką ofertę dodatków do pieczywa, które powstały bez udziału konserwantów, jedynie w oparciu o naturalne składniki i metody produkcji. – Wymagający smakosze zwracają dziś bardzo dużą uwagę na etykietę produktu. Aby spełnić ich oczekiwania, także producenci żywności nieustannie pracują nad tworzeniem specjałów o bardzo prostym i czystym składzie. Dotyczy to także znanych i lubianych pasztetów, które dostępne są również w wersji premium, w szklanych słoiczkach, przygotowane z bardzo dobrego gatunkowo mięsa, bez konserwantów i glutenu – wyjaśnia Beata Mielcarek z firmy Profi.
Źródło pokrzepiającego ciepła
Nawet ciesząc się bardzo dobrym zdrowiem, jesienią możemy być bardziej narażeni na wyziębienie organizmu oraz związane z tym spadki nastroju. Nie bez powodu to właśnie w chłodnych miesiącach gorące napary cieszą się największym powodzeniem. Obok tradycyjnej herbaty z miodem i cytryną lub kubka kawy z dodatkiem mlecznej pianki, warto rozważyć także inne sposoby na natychmiastowe rozgrzanie od wewnątrz. Tym, co z miejsca przynosi uczucie ciepła są intensywne przyprawy – chili, cynamon, imbir, pieprz. I choć z powodzeniem możemy dodawać je do gorących napojów w wersji na słodko, warto spróbować ich właściwości także w formie wytrawnej. Gotowy Barszcz czerwony w kartonie to sprawdzony sposób na natychmiastowe ogrzanie organizmu. Wybierając ten o czystej etykiecie, bezglutenowy, bogaty w sok z buraków ćwikłowych, sok z jabłek i dopełniony aromatyczną kompozycją przyprawy, będziemy mogli cieszyć się jego smakiem bez wyrzeczeń. Taki produkt bez wątpienia warto zawsze mieć w kuchennej szafce, a szczególnie jesienią i zimą.
Spadek energii jesienną porą może przekładać się na mniejsze zainteresowanie codziennym jadłospisem. Nic bardziej błędnego! To właśnie w chłodnych miesiącach powinniśmy wyjątkowo dbać o dietę, która stanowi źródło naszego zdrowia, dobrego samopoczucia oraz odporności. Na szczęście nawet minimalnym nakładem pracy, dzięki dobrym jakościowo produktom, przygotować możemy bardzo smaczne i pożywne śniadanie, lunch czy kolację.
Źródło: materiał zewnętrzny od www.profi.pl.