Tradycyjna dziczyzna w wyjątkowym wydaniu

Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny czy jelenia, to mięso naturalne, smaczne, zdrowe i znane w kuchni polskiej od wieków. Większości ludzi kojarzy się z takimi potrawami jak dzik pieczony w całości podawany na weselach, czy udziec sarny serwowany w wykwintnych restauracjach. Jednak dziczyzna to mięso, które możemy podawać na różne sposoby, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dzisiaj słów kilka o tym, jak wyobraźnia pozwoliła stworzyć wyborny hiszpański przysmak w leśnej odsłonie.

Dziczyzna – korzyści, obok których nie można przejść obojętnie

Nie od dziś wiadomo, że dziczyzna to najzdrowsze mięso dostępne na polskim rynku. O jego prozdrowotnych właściwościach można mówić wiele, dziczyzna obfituje bowiem w wiele składników, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Są to między innymi białka bogate w aminokwasy egzogenne, łatwo przyswajalne żelazo, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B. Ponad to dziczyzna jest mięsem bardzo chudym, posiadającym niski indeks kaloryczny i niską zawartość cholesterolu. Mało kto wie, ale dziczyzna jest mięsem chudszym od drobiu! Dlatego jeśli jesteś osobą na diecie odchudzającej czy niskotłuszczowej, masz anemię, nadciśnienie tętnicze czy miażdżycę, to dziczyzna powinna obowiązkowo znaleźć się twojej diecie. Dodatkowo mięso z dziczyzny nie zawiera w sobie chemii, sztucznych hormonów i antybiotyków, dzięki czemu nie powoduje alergii pokarmowych i nadaje się dla każdego, nawet osób o delikatnych żołądkach – małych dzieci czy osób starszych.

Dziczyzna to także nieograniczone możliwości kulinarne, pełne leśnego smaku i zapachu. Jeśli kiedyś zastanawiałeś się, skąd pochodzi wyjątkowy aromat dziczyzny, to spieszę z odpowiedzią – dziki, sarny czy jelenie żywią się tym, co znajdą w lesie. Najczęściej są to korzenie, grzyby, owoce leśne, bukiew, leśne zioła. Każdy z tych przysmaków ma swój charakterystyczny aromat, który przenika do mięsa, a następnie ląduje na naszych talerzach. Natomiast to, w jakiej postaci na tych talerzach wyląduje, zależy już tylko od nas. Dziczyzna to nie tylko wspomniany wcześniej pieczony w całości dzik czy udziec z sarny. To także dziczyzna smażona, gotowana, pieczona, grillowana czy wędzona, podawana w formie przystawek, zup i dań głównych. Dziczyzna to aromatyczny smalec z dzika, delikatny pasztet z sarny, pikantne kabanosy z dzika czy kiełbasa myśliwska, a nawet chorizo z dzika.

Chorizo z dzika – hiszpańskie smaki w polskiej odsłonie

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, która produkowana jest z wieprzowiny. Posiada ona mocny zapach, a swój czerwony kolor zawdzięcza podstawowemu składnikowi, czyli papryce. Chorizo to niezwykła kiełbasa dzięki procesowi produkcji – jest to kiełbasa surowa długodojrzewająca, którą suszy się aż przez 8 tygodni!

Polska firma Leśniczówka, która tworzona jest przez pasjonatów myślistwa i zajmuje się produkcją wyjątkowych wędlin z dziczyzny, postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom smakoszy swoich produktów i stworzyła chorizo z dzika. Chorizo z dzika produkowane jest w ten sam sposób co oryginalne hiszpańskie chorizo, z tą różnicą, że wykorzystuje się do niego najlepsze kawałki mięsa z dziczyzny, zamiast niezbyt zdrowej wieprzowiny. Chorizo z dzika to niebanalna leśna wariacja na temat hiszpańskiej kuchni, a jej smak wzbogacony o aromatyczne mięso z dzika przyprawia o zawrót głowy. Jesteśmy pewni, że kto raz spróbuje chorizo z dzika, ten już na zawsze zakocha się w produktach firmy Leśniczówka.

Jeśli masz ochotę spróbować tej wyjątkowej kiełbasy, ale boisz się, że chorizo z dzika może mieć dla ciebie zbyt intensywny smak, jak na pierwszą próbę dziczyzny, to polecamy wypróbować ją do różnych dań – jako dodatek jak i główny składnik. Zapiekanka ziemniaczana z chorizo, makaron z chorizo z dzika, mozzarellą i cebulą, tatar z chorizo, pizza z plastrami chorizo z dzika – to tylko niektóre z pomysłów, które możesz wykorzystać mając pod ręką wyjątkowo smaczne i aromatyczne chorizo z dzika.

Leśniczówka – najlepsze bo naturalne

Jeśli jesteś zainteresowany także innymi produktami firmy Leśniczówka, to serdecznie zapraszamy na zakupy! Poza chorizo z dzika znajdziesz u nas również inne przysmaki, takie jak kiełbasa z dzika, salami z dzika, kiełbasa krakowska sucha z jelenia, toskańska z jelenia. A wszystko to wyprodukowane w stu procentach z wyselekcjonowanego mięsa z dziczyzny, bez dodatku sztucznych składników. Odwiedź nasz sklep i zakochaj się w dziczyźnie już dziś.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net