Przygotowanie aromatycznych dań nie zawsze wiąże się koniecznością zgłębiania skomplikowanych tajników sztuki kulinarnej. Zdrowe potrawy można bowiem przyrządzić w łatwy sposób. Najważniejsze bowiem jest zawsze korzystanie ze składników o odpowiedniej jakości.
Gotowana ryba
Do przyrządzenia dania należy przygotować:
- sześćset gramów fileta łososiowego ze skórą (https://mowisalmon.pl/),
- półtora litra warzywnego bulionu,
- łyżkę posiekanego koperku,
- limonkę,
- dwieście gramów jogurtu naturalnego,
- cztery łyżki kaparów w zalewie,
- trzydzieści gramów szczypiorku.
Rybę należy dokładnie oczyścić i umyć, pozostawiając skórę. Bulion należy podgrzać, a kiedy wywar zacznie wrzeć, przełożyć do niego filet. Całość warto przykryć i odstawić na dwadzieścia minut. Po tym czasie należy wyjąć rybę z wywaru, a następnie przełożyć ją na talerz. Czas wsypać do miski posiekane kapary, szczypiorek, a następnie wymieszać składniki z jogurtem naturalnym. Smak sosu wzbogaci sok limonkowy. Rybę można podawać z jogurtem i plastrami cytryny. Przepis na inne, aromatyczne danie na bazie łososia znaleźć można na stronie: https://mowisalmon.pl/przepisy/makaron-z-lososiem-wedzonym.
Tortille z kurczakiem
Proste placki stanowią świetne rozwiązanie dla osób, dbających o linię. Zamiast pszennych tortilli można bowiem użyć dietetycznych, pełnoziarnistych produktów. Do przygotowania obiadu potrzebne również będą:
- piersi z kurczaka,
- trzy liście sałaty lodowej,
- trzy łyżki przyprawy do drobiu,
- pomidory,
- ogórki,
- dwie łyżki majonezu,
- dwie łyżki ostrego ketchupu.
Mięso należy pokroić w paski, a następnie posypać je przyprawą do drobiu. Po rozgrzaniu patelni należy na niej usmażyć kawałki kurczaka. Potem czas pokroić ogórka, pomidora i sałatę na mniejsze części. Mieszaniną na bazie majonezu i ketchupu posmarować tortille. Przygotowane warzywa i kawałki kurczaka należy położyć na plackach, a następnie uformować wrappy. Placki można piec w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni, przez pięć minut. Alternatywna wersja wrappów to podanie ich na zimno.
Osoby, rozpoczynające swoją przygodę z kuchnią, mogą przyrządzić aromatyczne potrawy, niewymagające skomplikowanych umiejętności i znajomości technik gotowania. Warto jednak rozwijać posiadaną wiedzę, by zachwycać innych smakiem swoich dań!