Superfoods to w ostatnim czasie bardzo popularny termin. Mowa tu o produktach, którym przypisuje się wyjątkowe właściwości odżywcze i prozdrowotne. Traktowane są one niemal jak substancje lecznicze, mające radzić sobie z wszelkimi dolegliwościami. Trend superfoods podchwyciły wszelkie agencje marketingowe, dlatego półki sklepowe błyskawicznie zapełniły się różnorodnymi produktami z dodatkiem tych drogocennych składników. Jaka jest jednak prawda? Jakie korzyści wiążą się się ze spożywaniem superżywności?
Termin superfoods nie ma jednoznacznej definicji, lecz zwykle określa się je jako grupę produktów o wyjątkowych właściwościach odżywczych, zdrowotnych i energetycznych. Superżywność to zazwyczaj surowe produkty pochodzenia roślinnego: warzywa, owoce, orzechy, nasiona, pędy, zioła, ale i wodorosty. Do tej kategorii zalicza się również produkty fermentowane. Superfoods, dzięki swoim właściwościom mają wspierać pracę i regenerację organów wewnętrznych oraz korygować zaburzenia równowagi w organizmie. Obecnie, dzięki internetowi, rozwojowi transportu, poprawie warunków życia w społeczeństwie zachodnim, a także popularyzacji diety wegetariańskiej dostęp do superfoods jest naprawdę prosty. Poznaj zatem najpopularniejsze produkty z tej grupy!
Jagody goji
Jagody goji znane są jako jedne z najbardziej odżywczych jagód na świecie. Działają wzmacniająco na układ odpornościowy, poprawiają witalność organizmu, przypisuje się im również właściwości poprawiające wzrok, pracę mózgu i aspekty neurologiczne. Niektóre z badań wykazują również pozytywny wpływ jagód goji na poprawę samopoczucia, czy funkcje przewodu pokarmowego.
Ziarna kakaowca
Ziarna kakaowca, będące podstawowym składnikiem czekolady zawierają prawdziwe bogactwo różnorodnych składników. Znajdziesz w nich przeciwutleniacze (polifenole, katechiny i epikatechiny), magnez, żelazo, chrom, mangan, cynk oraz miedź. Kakaowiec wykazuje działanie przeciwzapalne, ma on również wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie ziaren kakaowca może też obniżać ciśnienie tętnicze krwi u badanych.
Miód i pyłek pszczeli
Inny produkt pochodzenia naturalnego to miód. W wersji surowej i nieprzetworzonej zawiera on lecznicze enzymy, minerały, przeciwutleniacze i probiotyki. Miód słynie też z właściwości przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych oraz przeciwbakteryjnych. Do superfoods zalicza się także pyłek pszczeli zwany pierzgą, powstający w wyniku fermentacji pyłku roślinnego zbieranego przez te pożyteczne owady. Wskazuje się na jej właściwości przeciwdepresyjne, aktywność przeciwdrobnoustrojową, aktywność cytotoksyczną i działanie ochronne przeciwko uszkodzeniu wątroby z zastojem żółci.
Aloes
Znanym superfood jest również aloes, w którego liściach znajdują się polisacharydy, witaminy A, C i E, siarka, wapń, magnez, selen, chrom, błonnik, aminokwasy i enzymy. Aloes łagodzi stany zapalne i zaczerwienienia, ma także działanie oczyszczające.
Do w grupie superfoods znajduje się także czosnek, imbir, kombucha oraz borówki. Jak widać, wszystkie wymienione składniki są łatwe dostępne i od dawna obecne w codziennej diecie wielu osób. Warto zatem wybrać jeden lub dwa składniki z grupy superżywności i uczynić z nich stały składnik swojego stałego jadłospisu.
Artykuł powstał we współpracy z czasopismem Body Challlenge.