Moda na zdrowe jedzenie i bycie fit nie przemija. Coraz chętniej przykładamy wagę do tego, co jemy i w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Zwracamy uwagę nie tylko na zawartość tłuszczu czy konserwantów w pokarmach, ale staramy się też ograniczać spożywanie cukru i unikać wysoko przetworzonej żywności. Wszystko to wpływa na poprawę naszego zdrowia i formy.
Jednak zapewne niejedna osoba ma problem z przygotowaniem posiłków w domu tak, by były smaczne, zdrowe i pełnowartościowe. Jest kilka sprawdzonych sposobów na zdrowe gotowanie, dzięki którym posiłki będą pyszne, urozmaicone, ale także łatwe w przygotowaniu!
Para i piekarnik
Gotowanie w wodzie to tradycyjna i najpowszechniejsza metoda przygotowywania posiłków. Niektórych potraw, np. zup, nie da się przyrządzić inaczej niż w ten sposób. Jednak warto rozważyć opcję gotowania na parze zamiast w wodzie – dzięki temu pokarmy zachowują dużo więcej składników odżywczych i smakują lepiej, bo ich smak nie „rozmywa” się w wodzie.
Tak samo powszechne smażenie na patelni warto zastąpić pieczeniem w piekarniku – najlepiej w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem jest także użycie patelni grillowej, której specjalna powłoka sprawia, że nie trzeba używać oleju. Dzięki temu potrawy będą o wiele zdrowsze i wolne od szkodliwych substancji, powstających właśnie w czasie smażenia w tłuszczu.
Zdrowa alternatywa
Na rynku istnieją także urządzenia wielofunkcyjne, które pozwalają na sprawne i zdrowe przygotowanie posiłków. Multicookery posiadają funkcję smażenia, pieczenia, duszenia, odgrzewania i podtrzymywania ciepła. Są praktyczne, ale ich cena w porównaniu z patelniami grillowymi lub grillami elektrycznymi, jest dużo większa.
Tymczasem właśnie grill elektryczny to świetny sposób na przygotowanie zdrowego posiłku. Specjalna powłoka umożliwia przygotowanie posiłku bez tłuszczu, a różne programy grillowania pozwalają na delikatne, średnie lub mocne wysmażenie. Dzięki otworom w płycie grzewczej lub jej delikatnemu nachyleniu tłuszcz z mięsa ścieka do specjalnej tacki ociekowej, że naturalny tłuszcz z mięsa jest odprowadzany. Grille elektryczne i patelnie grillowe nadają się do zdrowego smażenia mięsa, ryb i warzyw, a także urozmaicają codzienne gotowanie. Stanowią też świetną alternatywę dla tradycyjnego grilla na węgiel, który jak wiadomo – poprzez wydzielanie szkodliwych substancji osadzających się na pożywieniu – nie jest zbyt zdrowym sposobem na przygotowywanie potraw.