Zapraszamy na warsztat, podczas którego Anna Żebrowska – trenerka kulinarna zdradzi Wam prawie wszystkie tajniki gotowania zup.
Podstawa to prawdziwy bulion, taki który posiada właściwości uzdrawiające, rozgrzewające i … miłosne.
Jakie zioła do czego i z czym zestawiać by smakowały, pomagały i nie straciły swoich właściwości podczas gotowania? Kiedy i w jakiej kolejności wrzucać warzywa do gara, by bulion nie był bezwonną, bezwitaminową mętną cieczą?
A kiedy już gotowe są wywary – czas na dodatki: ziołowe, kolorowe makarony z mąk mieszanych.
Zrobisz 2 zupy, których podstawą będą dwa różne buliony (oba vege):
Pierwsza to SŁOWIAŃSKI RAMEN – słowiański, bo zasady dobierania ziół i jarzyn do bulionów zaczerpnięto od babci trenera, Pani Marysi, która w kuchni nie chodziła na kompromisy.
Ramen to japońska zupa na dużej ilości mięs i warzyw, a jego ważnym elementem jest rytuał gotowania. Doprawiany treściwymi dodatkami, które układa się kierując instynktem. I tak powstał ….Słowiański Ramen.
Druga zupa: BIAŁY KREM Z CZARNEJ RZEPY – tajemnicą tej zupy jest bulion szampański z odrobiną korzennych przypraw. I to tyle jeśli chodzi o orient. Reszta to garnek naszych babć (a właściwe prababć). Czarna rzepa i olej z czarnuszki to główne składniki. Ziołowe makarony ulepisz w międzyczasie….
Prowadząca: Anna Żebrowska
Data: 21.01.2017 r., godz. 11:00 – 14:00
Koszt warsztatu: 150 zł Wszystkie składniki zapewnia organizator. Ty uczysz i bawisz się świetnie, dostajesz 3 autorskie przepisy i zabierasz zupy dla babci.
Miejsce: Zmokła Kura, ul. Witosa 15B lok. 9 (I piętro), 15-660 Białystok
Zapisy i informacje: 570800298, czarodziejskie.gary@wp.pl