Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.
Składniki:
§ 10 łyżek mąki arachidowej np. Ol’Vita
§ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
§ 2 łyżki masła
§ 2 łyżki miodu
§ 2 jajka
§ Garść dowolnych orzechów
§ szczypta soli
Przygotowanie
· Orzechy siekamy nożem
· Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
· Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
· Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
· Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
· Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
· Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
· Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.
Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl