Polska zalicza się do największych producentów czekolady w całej Europie.
Oczywiście nie przebijemy Szwajcarii, która jest czekoladowym liderem, ale możemy uznać, że nasz kraj jest również ceniony za tego rodzaju wyrób.
Czekolada cieszy się wielkim uznaniem na całym świecie. Zajadamy się jej różnymi postaciami. Czekolada może mieć różny smak, różne dodatki, może przybierać rozmaitą formę i konsystencję. Najbardziej popularna jest dzisiaj czekolada w tabliczkach, ale warto zaznaczyć, że początki jej popularności to głównie czekoladowe napoje – pijali takie już Majowie.
Co zawiera czekolada?
Opisując skład czekolady, mamy tu na myśli tę najlepszej jakości, a nie wyrób czekoladopodobny, którego nigdy nie powinnyśmy nawet próbować. Czekolada, która została wyprodukowana z jakościowych ziaren kakaowca, które zostały przetworzone w odpowiedni sposób – przy wykorzystaniu sprawdzonych urządzeń i metod, jest cennym źródłem:
– magnezu, niacyny, żelaza, potasu, fosforu, wapnia,
– flawonoidów,
– nasyconych kwasów tłuszczowych,
– teobrominy,
– teofiliny,
– procyjanidyny.
Wszystkie te składniki będą działać na nasz organizm korzystnie. Wylicza się, że czekolada wspomaga działanie układu nerwowego (poprawia nasz nastrój, działa antydepresyjnie) oraz pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Czekolada zapobiega również powstawaniu chorób typowo starczych, takich jak alzheimer czy demencja starcza. Okazuje się także, że regularne jedzenie czekolady minimalizuje ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz zawałów serca. Zawiera również składniki, które zapobiegają występowaniu chorób nowotworowych. Czekolada wzmacnia też nasze mięśnie i układ kostny. Jak widać, nie każdy słodycz wykazuje działanie destruktywne.
Jeśli czekolada, to jaka?
Taka, która zawiera jak najmniejszą liczbę różnych składników. Najważniejsza jest zawartość miazgi kakaowej, która powinna wynosić nie mniej niż 70%. Pamiętajmy, że na rynku polskim dostępne są i takie, w których miazga kakaowa to 90% składu. To właśnie w niej zawarte są wszystkie cenne składniki.
Na pierwszym miejscu powinna znaleźć się więc miazga kakaowa, potem tłuszcz kakaowy, a następnie ewentualnie cukier, cukier trzcinowy, wanilia, aromat. Nigdy nie kupujmy czekolady, w której składzie są utwardzacze, barwniki i inne konserwanty – prawdziwa czekolada ich nie potrzebuje.
Ile czekolady można jeść?
Nadal mówimy o tej najlepszej jakościowo czekoladzie. Idealnie jest spożywać czekoladę gorzką, bo taka jest najzdrowsza. Spokojnie możemy zjadać nawet 2 kostki każdego dnia. Taka ilość z całą pewnością nie sprawi, że przybierzemy na wadze.
Czy wiecie, że przeciętny Szwajcar zjada nawet 12 kilogramów czekolady rocznie? Jeśli tylko wybierają tę dobrą, nie ma obawy, że zajadają się pustymi kaloriami.
Ile kosztuje dobra czekolada?
Kilogram czekolady w Polsce to wydatek rzędu 20 złotych. Trzeba jednak pamiętać, że prawdziwi smakosze są na nią w stanie wydać nawet kilkaset złotych. Dobra czekolada nie należy do tanich produktów. Zwróćmy jednak uwagę na proces jej powstawania. Produkcja czekolady do co najmniej kilka etapów obróbki ziarna kakaowca, a wszystko musi odbywać się przy zachowaniu określonych standardów.
Artykuł powstał w oparciu o treści zawarte na stronie Vekamaf.com.pl.