Pisanki farbowane naturalnie.

Większość z nas, zapewne co roku przypomina sobie jedne ze swoich pierwszych, własnoręcznych pisanek. Kiedy byłam małą dziewczynką, nie zawsze w domu były dostępne „sklepowe” farbki do jajek. Wówczas mama wyciągała z szafek to, co miała i jajka farbowały się na piękne naturalne kolory. 

Wtedy wszystko oddałabym za chemiczne, sklepowe farbki, którymi malowały jajka moje koleżanki,  teraz z przyjemnością co roku robię kraszanki, farbując jajka w naturalnych barwnikach. Szczególnie lubię kolor skorupek barwionych łuskami z cebuli bo są takie ciepłe i domowe. Trzeba tylko pamiętać by odpowiednio wcześniej zrobić zapasy cebulowych łupin.

Kiedy marzą mi się inne kolory sięgam po mocny wywar z buraków czy z czerwonej kapusty – wówczas jaja farbują się na piękny niebieski kolor. Kwiat nagietka, chabry, hibiskus, kurkuma czy kawa dają równie niesamowite efekty kolorystyczne. Dla przykładu liście jednej, średniej wielkości główki kapusty należy pokroić i zalać szklanką wody z dodatkiem ok. 3 łyżek octu, kolejno gotując pół godziny i wkładając ugotowane jajka do gorącego wywaru. Trzyma się tak długo aż kolor jajka nas usatysfakcjonuje. W przypadku suszonych kwiatów należy użyć proporcji ok. 150 g suszu na szklankę wody i postępować podobnie tak, jak z kapustą.

Naturalnych barwników można znaleźć znacznie więcej. m.in. jagody, herbata, kora dębu, olchy czy łupiny orzecha włoskiego. Jak otrzymać inne kolory w sposób naturalny? Poniżej podaję „przepis”, który pochodzi z marthastewart.com.

Przepis wg. Marthy Steward:

1. Wybierz jeden z barwników, w zależności od koloru, który chcesz osiągnąć:

  • z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty.
  • z kurkumy: 3 łyżki kurkumy.
  • z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul).
  • z buraków: około litr pokrojonych buraków.
  • z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody).

2. Wrzuć składnik do garnka. Dodaj 1 litr wody i 2 łyżki białego octu winnego. Jeśli potrzeba więcej wody żeby przykryć barwiące składniki, proporcjonalnie zwiększ ilość octu winnego. Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedź.

3. Tak przygotowany roztwór użyj do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika).

Kolory i sposób ich otrzymania (nazwy angielskojęzyczne pokazane na rysunku):

  • deep gold /głęboko złoty-gotować jaja w roztworze kurkumy.
  • sienna-gotować jaja w roztworze z łupin cebuli.
  • dark, rich brown /ciemno brązowy- gotować jaja w roztworze czarnej kawy.
  • pale yellow/jasno żółty- namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze kurkumy, 30 minut.
  • orange/pomarańczowy-: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
  • light brown/jasno brązowy- namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut.
  • light pink/jasno różowy-namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
  • light blue/jasno niebieski- namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut.
  • royal blue/niebieski- namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc.
  • lavender/lawendowy- namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund.
  • chartreuse- namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund.
  • salmon/łososiowy- namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.

Źródło: http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally

 

(JS)