Jednorazowe naczynia to hit sprzed kilkunastu lat, jednak obecne statystyki pokazują, jak ogromne jest zanieczyszczenie nimi środowiska. Nic więc dziwnego, że sporo osób, w tym producentów, właścicieli lokali gastronomicznych i innych szuka rozwiązania, alternatywy. Mogą nią być jednorazowe naczynia papierowe, które znacznie szybciej się rozkładają, a przy okazji nie stwarzają zagrożenia dla środowiska naturalnego.
Kubki jednorazowe i inne naczynia papierowe – przyszłość naszej planety!
Nie od dzisiaj wiemy, że na świecie produkowana jest zbyt duża ilość plastiku. Rok rocznie pojawia się aż 8 ton tego materiału, który w ani jednej części nie jest ekologiczny. Co może wywołać prawdziwą trwogę w naszych sercach jest fakt, iż plastik w ogromnej ilości można znaleźć w oceanach. Nic więc dziwnego, że rządzący chcą odwieść od produkowania i korzystania z produktów plastikowych. Stawiamy na drewno, papier – materiały naturalne. które nawet po zużyciu nie będą zaśmiecać środowiska, ponieważ są organiczne, a przy okazji znacznie krócej się rozkładają.
Przykładem tego są chociażby naczynia papierowe jednorazowe. Kubki papierowe to doskonały przykład zamiennika. Jeśli nie chcemy stawiać na plastikowe kubki, które później do niczego się nie przydadzą, warto wybrać kubek papierowy. Nie jest to jednak jedyna opcja – z papieru powstają również słomki, talerze i wiele innych naczyń.
Kubek papierowy – plastik jest passe
Nie od dzisiaj plastik jest passe. Warto o tym wiedzieć, aby na imprezach plenerowych korzystać jednak z papierowych naczyń. Kubki papierowe dostępne są w różnych pojemnościach. Na sklepowych półkach nie brakuje jednak kubków o pojemności 250 ml czy 300 ml. Jeśli chcesz kawy lub herbaty, na stacjach benzynowych możesz poprosić o papierowe opakowania do niej, czyli o kubek papierowy. Obecnie wszelkie lokale gastronomiczne czy właśnie stacje mają znacznie surowsze wymagania, jeśli chodzi o naczynia w ofercie.
Kubki papierowe, czyli prawdziwa rewolucja w gastronomii
Papierowe sztućce, papierowe talerze, papierowe kubki i przykrywki na nie – to wszystko stanowi ogromną rewolucję dla lokali gastronomicznych i dla wszystkich miejsc, w których do tej pory stosowane były naczynia plastikowe jednorazowego użytku. Co ciekawe, papierowe naczynia charakteryzują się znacznie lepszą estetyką, aniżeli plastikowe. Mogą być z nadrukiem lub bez. Wykonywane z trzciny cukrowej naczynia to materiał cieszący się wysoką funkcjonalnością. Jeśli chcesz zastosować takie w swoim lokalu, koniecznie wejdź na stronę https://www.opakowanianawynos.pl/169-kubki-jednorazowe.