Letnie, ciepłe dni to czas, który szczególnie sprzyja spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi. Chętnie spędzamy wolne chwile na świeżym powietrzu. Oczywiście nie może wtedy zabraknąć grillowania!
Kiedy zbliża się kolejne miłe spotkanie przy grillu, zastanawiasz się pewnie, co przygotować tym razem, żeby zaskoczyć swoich gości. Mięsa, ryby i warzywa wrzucone na ruszt to podstawa. Możesz jednak urozmaicić grillowane potrawy, serwując pyszne sałatki. Ich smak, zapach i mnogość barw sprawią, że wszyscy długo będą wspominać wspólnie spędzony czas.
Sałatka letnia do grilla
Jeśli chcesz, żeby sałatka do grilla idealnie komponowała się z upieczonymi potrawami, postaw na świeże, sezonowe warzywa. Ich aromat jest tak intensywny, że nie potrzeba wielu dodatków, aby stworzyć pyszną przekąskę.
Do jej przygotowania wykorzystaj porwaną na kawałki sałatę masłową, pokrojone dwa pęczki rzodkiewki oraz posiekane szczypiorek i koperek. To wszystko należy polać pysznym sosem, który przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy wymieszać trzy łyżki Majonezu Delikatnego WINIARY z odrobiną soli i cukru. Smakowita sałatka gotowa.
Sałatka pomidorowa
W letnim sezonie oczywiście nie może zabraknąć pomidorów. Możesz sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skórki i przekroić na cząstki. Dodaj do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę oraz plasterki kiszonych ogórków. Wymieszaj warzywa ze sobą. Następnie dodaj posiekaną zieleninę – szczypiorek, natkę pietruszki i koperek. Wystarczy jeszcze tylko skropić wszystko olejem i dodać ulubione przyprawy.
Sałatka z bazylią
Jeśli jeszcze bardziej chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj sałatkę razem z grillowaną bagietką lub umieść ją na liściu sałaty. Do nadzienia wykorzystaj pokrojone w plastry pomidory, ogórki i ser mozzarella. Wymieszaj je z Majonezem Lekkim WINIARY i dopraw pieprzem i odrobiną cukru. Całość ozdób listkami bazylii.
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado
W sieci znajdziesz różne inspirujące przepisy na sałatki na grilla, jednak szczególnie zaskakującą i ciekawą propozycją podania jest połączenie w nich warzyw i owoców. Nie bój się eksperymentować. Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni!
Do takiej sałatki możesz wykorzystać szpinak baby, posiekaną w plastry cebulę i pokrojone w ćwiartki truskawki. Obrane i pozbawione pestki awokado pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników. Dopełnij całość pokruszonym serem feta i posiekanymi orzechami dla urozmaicenia smaku i nadania chrupkości. Polej wszystko dressingiem, który przygotujesz z majonezu wymieszanego z odrobiną wody lub mleka oraz ulubionymi przyprawami.
Sałatka z kuskusem, miętą i grillowanym ananasem
To kolejna ciekawa propozycja wykorzystania owoców w sałatce. Jej bazą jest kasza kuskus. Ugotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko ostudź. Dodaj żurawinę, rodzynki i pistacje. Całość polej oliwą z sokiem z cytryny, cynamonem oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
Teraz zajmij się przygotowaniem ananasa. Obierz go i przekrój na ćwiartki, wycinając zdrewniały środek. Każdą ćwiartkę podziel wzdłuż na trzy części. Następnie skrop je miodem i grilluj przez kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru. Przed zaserwowaniem posyp sałatkę posiekaną miętą i podawaj z grillowanym ananasem. Smacznego!