Wielu z nas nie pamięta pysznych soków i syropów owocowych przyrządzanych kiedyś przez mamy i babcie. Pyszne, soczyste maliny, wiśnie lub owoce czarnego bzu były zasypywane cukrem, a potem długo gotowane na małym ogniu. Stanowiły nieodzowny dodatek do herbaty w porze jesienno-zimowej, a w połączeniu z wodą sodową były doskonałym orzeźwieniem na lato. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie własnego syropu owocowego, możesz kupić gotowy produkt. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład i sposób produkcji.
Naturalne syropy owocowe – jak powstają?
Przygotowanie domowego, naturalnego syropu owocowego nie jest specjalnie trudne i bardzo czasochłonne. Nie każdy ma jednak możliwość, by zajmować się takimi czynnościami. W efekcie często sięgamy po sztuczne słodziki i syropy, które nie mają wiele wspólnego z naturalnością. Tymczasem, jeśli dobrze poszukamy, bez problemu znajdziemy producenta oferującego naturalne syropy owocowe, przygotowywane jak u babci.
Naturalny syrop owocowy powinien zawierać 70 proc. owoców i 30 proc. cukru. Nie potrzebuje już żadnych substancji wspomagających smak czy aromat, poprawiających konsystencję ani konserwantów. Wybierając naturalny syrop owocowy, masz pewność, że dostarczasz sobie i swojej rodzinie wartościowe składniki, witaminy i minerały.
Naturalne syropy do herbaty
Owocowe soki i syropy od zawsze stanowiły nieodłączny element domowej spiżarni, a nawet apteczki. Nasze babcie sięgały po przygotowane wcześniej syropy z malin, pigwy, pędów sosny lub czarnego bzu. Rośliny te zajmują ważne miejsce w medycynie naturalnej ze względu na ich właściwości wspomagające odporność, leczenie przeziębień, grypy oraz dolegliwości bólowych.
Dziś, tak samo jak kiedyś, możemy dodawać naturalne syropy do herbaty lub pić je samodzielnie – np. kilka łyżek dziennie, gdy dopada nas infekcja dróg oddechowych. Oczywiście, aby stosować naturalne syropy owocowe w ten sposób, trzeba najpierw postawić na zdrowy produkt, przygotowany wyłącznie z prawdziwych owoców i z niską zawartością cukru, bez dodatku sztucznych substancji.
Naturalne syropy zamiast rozcieńczanych soków
Nasze dzieci kochają soki owocowe, a zapobiegliwe mamy często sięgają po specjalne koncentraty, które można następnie rozcieńczać z wodą i pić na zimno jako orzeźwiający napój. Zanim jednak kupisz gotowy produkt, wybierz taki, który nie będzie składał się głównie z cukru, a owoce będą jedynie mglistym wspomnieniem. Zwróć także uwagę, czy wyrób nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków.
Doskonałą alternatywą są naturalne syropy owocowe, które zawierają same owoce i tylko niezbędną ilość cukru. Możemy rozcieńczać je wodą – niegazowaną, a jeśli lubisz bąbelki, to świetnym wyborem będzie woda sodowa. Tak przygotowany napój nie tylko orzeźwia i nawadnia, ale stanowi również porcję zdrowia. Możesz także dodać naturalny syrop do schłodzonej herbaty, uzupełnić go kostkami lodu, plasterkami cytryny i listkami mięty. W ten sposób otrzymasz pyszną i zdrową lemoniadę.