Czym dokładnie jest lecytyna? Jakie jest jej najpowszechniejsze zastosowanie? O czym koniecznie musimy pamiętać, jeśli chcemy we właściwy sposób ją wykorzystywać? Dla wielu z nas, są to kwestie bardzo trudne do rozstrzygnięcia. Warto jest jednak podkreślić, że lecytyna odgrywa bardzo ważną rolę w naszym codziennym życiu jak również bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. O tym, w jaki sposób możemy ją wykorzystywać oraz przede wszystkim – w jakich produktach możemy lecytynę znaleźć – będziecie mogli przeczytać w naszym poniższym artykule.
Wspomaganie pamięci
To, na co musimy zwrócić przede wszystkim uwagę, jeśli mowa o lecytynie, to kwestia tego, jak wpływa ona na funkcjonowanie naszej pamięci. Spożywanie lecytyny – niezależnie od tego w jakiej formie – wskazane jest szczególnie w przypadku, jeśli wiemy, że mamy problemy z zapamiętywaniem czy też szeroko rozumianą koncentracją. Spożywanie lecytyny wskazane jest przede wszystkim w przypadku, kiedy nasza praca wymaga zapamiętywania dużej ilości rzeczy. Lecytyna jest zatem wskazana przede wszystkim uczniom i pracownikom umysłowym, ale też zaleca się jej przyjmowanie osobom w podeszłym wieku. Dodatkowym atutem, jeśli mowa o przyjmowaniu lecytyny jest także fakt, że w bardzo dobry sposób wpływa ona na funkcjonowanie naszej wątroby. Ma ona znaczny udział w procesach regeneracyjnych tego narządu, a także niweluje ryzyko występowania szeroko pojmowanych chorób związanych z prawidłowym funkcjonowaniem naszej wątroby.
Gdzie znajdziemy lecytynę i o czym musimy pamiętać przy jej kupowaniu
Skoro wiemy już jakie działanie ma lecytyna, warto jest zastanowić się, gdzie znajdziemy największe jej ilości. Oczywiście przede wszystkim są to wyroby cukiernicze, ze szczególnym uwzględnieniem czekolady gorzkiej. Lecytyna jest bowiem emulgatorem, w dużej mierze odpowiada za to, jaką dokładnie konsystencję ma np. czekolada. Co więcej, bogatym źródłem lecytyny są też wszelkiego rodzaju oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy czy sojowy. Warto też dokładnie czytać skład innych tłuszczów, np. masła. W nim także może znaleźć się lecytyna. Zasadniczo we wszystkich produktach spożywczych, które wymagają emulgacji chociażby w minimalnym stopniu, możemy śmiało szukać lecytyny. Jest to niezwykle wartościowy dodatek do żywności, w stu procentach bezpieczny dla naszego zdrowia. Dystrybutorzy tego surowca, muszą zwracać jednak bardzo dużą uwagę na jego jakość oraz sposoby pozyskiwania. Ważne jest bowiem to, aby w przypadku każdego z powyższych nie stracić nic z wartościowych właściwości lecytyny.