Kutia podlaska.

Najstarszą i najważniejszą potrawą na Podlasiu była kutia, w której skład wchodził mak i kasza jaglana,  miód a także obecnie i bakalie. Niestety w podlaskich domach pojawia się coraz rzadziej spotykana na wigilijnych stołach.

Ta pszenica z makiem i miodem to tradycyjne danie wigilijne rodem z Kresów. Nie wszyscy za nią przepadają bo jest czasochłonną potrawą, czas przygotowania to nawet 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy .

Choć wymaga pracy, warto się wysilić i spróbować. Z pewnością odwdzięczy się niesamowitymi doznaniami smakowymi.

 

Składniki:
1 szkl. maku
1 szkl. pszenicy na kutie
4 łyżki miodu
2 garście rodzynek
1 garść migdałów

Mak zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Na drugi dzień odcedzamy i mielemy dwukrotnie.
Rodzynki i migdały moczymy w gorącym mleku.
Pszenicę płuczemy, odcedzamy i gotujemy ok. 40 min. w podwojonej ilości wody do objętości pszenicy. Ziarna powinny być miękkie. Migdały obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy. Rodzynki odsączamy z mleka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dopóki pszenica jest jeszcze ciepła.
Jeżeli kutia jest za mało słodka dosładzamy miodem.

Przepis oraz zdjęcie: Joanna Kodłubańska