Krótko o długiej cukinii

Nasz ekspert Urszula Jaczewska o wartościach odżywczych cukinii.

Cukinia (w zależności od regionu nazywana także kabaczkiem) wywodzi się z rodziny dyniowatych. Sezon na nią przypada w drugiej połowie sierpnia. Nie oznacza to, że po lecie zapominamy o tym niezwykłym warzywie. Warto inspirować się nią w kuchni przez okrągły rok.

Trochę podstawowych informacji. Cukinia do Polski została sprowadzona z Włoch i stąd pochodzi również jej nazwa. „Zucchina” po włosku oznacza po prostu „mała dynia”. W zależności od odmiany może mieć różne barwy: ciemnozieloną, żółtą, po pasiastą. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza oraz delikatniejsza. Młodą cukinię można zjadać ze skórką, starsze zaś należy obierać.

Czy cukinia jest wartościowa?

Oczywiście, że jest! Ma łagodny smak oraz jest lekkostrawna. Oznacza to, że jest odpowiednia dla wszystkich osób, nawet tych, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Zawiera wiele cennych składników mineralnych, takich jak POTAS, ŻELAZO I MAGNEZ. Dzięki dużej zawartości wymienionych składników obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga prawidłową pracę mięśni. Cukinia obfituje również w ważne witaminy dla naszego organizmu: witaminę C, K, PP, B1, B2, beta-karoten oraz kwas foliowy. Cukinia ma także działanie odkwaszające organizm i dlatego jest polecana przy nadkwaśności.

Najważniejsze informacje zostały już przekazane J Na temat przepisów z cukinii mogłabym pisać i pisać. Myślę, że jednym z najbardziej interesujących może być przepis na FRYTKI. Chyba większość osób je lubi, tylko te tradycyjne są bardzo tłuste, słone i niezdrowe. Co powiecie na te dietetyczne, zdrowe i nie z ziemniaków a z cukinii? Będą świetną przekąską lub dodatkiem do drugiego dania.

Jak je przygotować?

Składniki: jedna cukinia, bułka tarta, jajko, ok. 2 łyżek parmezanu (lub innego ostrego sera),

Przyprawy: sól, czosnek granulowany, słodka czerwona papryka (w zależności od gustu można dodać inne zioła, przyprawy do smaku)

Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w cienkie słupki. Jajko rozbijamy do miseczki i rozkłócamy. Odrobinę solimy. Bułkę tartą mieszamy ze starkowanym parmezanem. Cukinię przyprawiamy czosnkiem i słodką papryką a następnie każdy pasek cukinii obtaczany w jajku i panierujemy przygotowaną mieszanką. Na koniec układamy przygotowane frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200-220°C do zarumienienia.

Smacznego!

 

Autor: Urszula Jaczewska, dietetyk