Krew z żelaza – jak przygotować się do oddawania krwi podczas Wampiriady?

Wiosenna edycja „Wampiriady” zbliża się wielkimi krokami! Marzec to idealny czas, aby rozpocząć przygotowywanie się do oddania krwi! Chcecie dowiedzieć się co zrobić, żeby w maju nie zostać odesłanym z kwitkiem z powodu niskiego poziomu żelaza? Już w sobotę, 19 marca w Gram off on’ie otrzymacie odpowiedź na to pytanie. Poradnia Smaczna Terapia, przedstawi Wam co jeść, aby chęć oddawania krwi nie wiązała się z rozczarowaniem, a wyniki badań były idealne!

Dodatkowo, dzięki Regionalnemu Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Białymstoku dowiecie się, że bycie dawcą szpiku to nic strasznego! Obalone zostaną mity dotyczące oddawania szpiku, czyli wszystko to, co najbardziej przeraża potencjalnych dawców. 

HARMONOGRAM:

13:00 – 13:15 – „Kilka słów o Wampiriadzie” – Izabela Fiedorowicz, koordynator projektu

13:15 – 13:55 – „Krew z żelaza” – poradnia Smaczna Terapia
– Żelazo – jego rola i funkcje w organizmie oraz zapotrzebowanie.
– Nadmiar i niedobór żelaza (przyczyny, objawy, skutki).
– Źródła pokarmowe żelaza. Czynniki zwiększające i zmniejszające jego wchłanianie.
– Darmowe przepisy na żelazowe koktajle.
13:55 – 14:20 Podstawowe informacje oraz obalenie mitów o oddawaniu szpiku – RCKiK w Białymstoku

14:25 – Planowane zakończenie

Wstęp bezpłatny