Koperty szpinakowe

Karnawał to intensywny czas, w którym nie brakuje dobrej zabawy i wyśmienitego jedzenia. W wolnej chwili między tańcem, a rozmowami w gronie znajomych ważne, aby coś przekąsić. Idealną propozycją będą pyszne koperty z kruchego ciasta francuskiego. Wypełnione po brzegi aromatycznym farszem szpinakowym skrywają w sobie tajemnicę – to serek wiejski sprawia, że nadzienie jest tak puszyste i delikatne.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na koperty szpinakowe, na które to przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

 

Składniki:

– Masło Ekstra ,,Piątnica”-1 łyżka

– szpinak mrożony – 500g

– czosnek  – 2 ząbki

– Śmietanka 30% „Piątnica”- 2 łyżki

– sól, pieprz do smaku

– Serek wiejski 200g „Piątnica” – 1szt.

– ciasto francuskie- 1 opakowanie

– jajko – 1szt.

 

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony
z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec
w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Smacznego!