Kolacja idealna. 3 włoskie potrawy, które przygotujesz sam

Czy jesteśmy mistrzami gotowania, czy domorosłymi kucharzami, na pewno mamy takie dania, które należą do naszych ulubionych. Jedną z najbardziej uwielbianych kuchni świata jest ta prosto ze słonecznej Italii – pełna aromatów, słodyczy, perfekcyjnych kompozycji smakowych. I choć nie wszyscy potrafią przygotować wyborną lasagne, to przy odrobinie wysiłku każdemu uda się stworzyć proste, pożywne i pachnące potrawy. Oto trzy propozycje włoskich smakołyków do samodzielnego przygotowania.

Pizza

Żaden ranking włoskiej kuchni nie może się obejść bez pizzy. To prawdziwy hit, który szybko podbił serca ludzi na całym świecie. Nieważne, gdzie się znajdziemy – wszędzie będzie lokal serwujący ten przysmak. Pizza to danie maksymalnie demokratyczne. Tania i powszechnie dostępna jest doskonałym wyborem na randkę, wieczór z przyjaciółmi, samotne popołudnie. Idealnie nadaje się do pracy i smakuje w czasie wolnym. I, co ważne, bardzo łatwo ją przygotować!

Pierwszym i najważniejszym etapem jest stworzenie dobrego ciasta. Wystarczy półtorej szklanki mąki pszennej, pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżki oliwy z oliwek, drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy aż do powstania ciągnącego ciasta. Całość odstawiamy do wyrośnięcia i… gotowe! Później wystarczy uformować placek i nałożyć na niego wszystkie ulubione składniki. 5 minut w piekarniku w bardzo wysokiej temperaturze i możemy już cieszyć się smakiem ulubionego przysmaku. Pizza w Białymstoku czy Poznaniu potrafi być tak samo pyszna, jak ta w słonecznym Rzymie!

Pasta

Makaron – kolejny symbol włoskiej kuchni i kolejna prosta do przygotowania potrawa. Tutaj mamy dowolność. Każdy właściwie sos będzie pasować do penne, muszelek czy długich nitek. Jeśli jednak chcemy poczuć smak prawdziwej Italii, powinniśmy stworzyć potrawę inspirowaną oryginalnymi przepisami. To pewność, że zjemy coś, co w tym samym czasie pałaszują rodowici Włosi. Bez obaw, to bardzo proste!

Na rozgrzanej oliwie przysmażamy pięć rozgniecionych ząbków czosnku i poszarpane listki oliwy. Całość powinna podgrzewać się na niewielkim ogniu. W międzyczasie na patelni szklimy cebulkę, na drugiej – podgrzewamy passatę pomidorową. Gdy czosnek zrobi się miękki, przelewamy zawartość rondelka do pomidorów i dodajemy cebulkę. Całość dusimy parę minut. Pyszne i proste!

Tiramisu

A ci, którzy wolą słodkie przekąski, powinni zdecydować się na zrobienie domowego tiramisu. To proste i pyszne słodkie danie. Najpierw przygotowujemy espresso, w którym będziemy moczyć biszkopty. Kiedy kawa ostygnie, dodajemy do niej likier Amaretto. Żółtka ucieramy z cukrem i dokładamy do mieszanki serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą potem przenosimy do masy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w formie. Na całość wykładamy masę, którą pokrywamy kolejną warstwą ciastek. Na koniec reszta kremu, trochę kakao i gotowe!

A jeśli nie mamy weny, możemy zamówić jedzenie na wynos. W każdym polskim mieście znajdziemy doskonałe włoskie lokale, które zaserwują na wszystkie te pyszności. Pizzeria w Białymstoku, Warszawie czy Lublinie oferuje dziś oryginalne, włoskie przepisy. Pysznie i wygodnie!