Kilka słów o migdałach

Migdały coraz częściej zajmują miejsce w naszych kuchniach. To jest bardzo dobra wiadomość. Są kopalnią prozdrowotnych wartości odżywczych, a do tego są pyszne i chrupiące. Mogą być przekąską, składnikiem zdrowych śniadań czy dodatkiem do dań głównych.

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Uprawiane są w Stanach Zjednoczonych, głównie w Kalifornii, Hiszpanii, Iranie, Włoszech i Maroko. Kilka z najbardziej znanych odmian migdałów to Nonpareil, Mission i Kalifornia. Różnią się one smakiem i rozmiarem łusek. Migdały mogą być słodkie lub gorzkie. Te pierwsze używane są głównie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i lecznictwie. Migdały gorzkie zawierają substancję zwaną amigdaliną, która w dużych ilościach jest trująca. Dlatego też migdały te uprawiane są na mniejszą skalę. Wykorzystuje się je do produkcji oleju migdałowego, a także mydła i esencji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.

Migdały są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy, minerały, białko i błonnik tym samym maja działanie prozdrowotne. Migdały dostarczają witaminy E, znanego antyoksydantu, substancji, która zatrzymuje procesy utleniania, a tym samym udrażnia żyły i przeciwdziała chorobom serca oraz spowolnia starzenie się komórek. Migdały mają dużą zawartość tłuszczu ale jest to tłuszcz nienasycony. Ten rodzaj tłuszczu nie zagraża tworzeniem się „złego” cholesterolu we krwi. Co więcej uważa się, że regularne spożycie migdałów może obniżyć ogólny poziom cholesterolu. Uważa się, że migdały przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości poprzez zawarte w swoim składzie: wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk. Ponadto migdały zawierają: witaminy z grupy B, błonnik, fosfor.

Migdały w tradycjach wschodnich są postrzegane jako budulec siły i energii, pomagają osobom nerwowym w dojściu do równowagi emocjonalnej oraz stosowane są jako afrodyzjak. Olej z migdałów dodawany do posiłków odżywia ciało od wewnątrz, zewnętrznie pomaga przesuszonej skórze i zmniejsza oznaki starzenia.

Migdały, do kupienia w sklepach internetowych, np. cosdlazdrowia.pl, mogą być jedzone bezpośrednio lub prażone i spożywane jako przekąska lub dodatek do słodkich i wytrawnych potraw. Można je również kupić w formie płatków, mąki, oleju, masła i mleka. Migdały są nasionami, a nie jak wiele osób myśli orzechami. Drzewa migdałowca mogą być jednymi z najwcześniej uprawianych przez człowieka. W Jordanii archeolodzy znaleźli dowody na uprawianie drzew migdałowca już pięć tysięcy lat temu.

Podsumowując, migdały mają niezliczone zalety odżywcze – zawierają dużo zdrowych tłuszczy, błonnik, białko, magnez i wiele witamin w tym witaminę E. Są świetnym składnikiem różnych dań, nie tylko słodkich oraz smaczną, zdrową przekąską. Podczas gdy całe migdały są pysznym dodatkiem do porannych owsianek czy jogurtu, a mleko migdałowe jest idealnym dodatkiem do koktajli jest wiele więcej posiłków do których możesz ich użyć. Spróbuj użyć zmielonych migdałów jako bazy to tart i fit batonów lub do panierowania kurczaka lub ryby. Użyj mleka migdałowego zamiast krowiego aby uzyskać sos beszamelowy, tosty francuskie lub kremowe puree ziemniaczane.

Migdały są doceniane nie tylko na Zachodzie gdzie ich skład i właściwości poparte są badaniami naukowymi, ale już od bardzo dawna używane, ze względu na ich prozdrowotne właściwości, w medycynie i tradycjach wschodnich.