Jogurty uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. To pyszne przekąski, idealne na szybkie śniadanie lub podwieczorek. W sklepach spożywczych i supermarketach można zakupić najróżniejsze smaki i rodzaje jogurtów. Mają one jednak pewną wadę – większość z nich wyróżnia się naprawdę kiepskim składem. W dzisiejszych czasach, kiedy to coraz więcej osób stara się odżywiać świadomie, wcale nie trzeba rezygnować z jedzenia jogurtów. Możesz zrobić je samodzielnie w domu, wykorzystując do tego jogurtownicę! Czytaj dalej i dowiedz się, jak działa takie urządzenie i dlaczego warto je mieć.
Czym jest jogurtownica?
Jogurtownica to specjalne urządzenie, które służy do produkcji jogurtów w domowych warunkach. Na rynku dostępna jest ona w różnych wersjach. Te proste działają podobnie do termosu, z kolei te bardziej rozbudowane mają wbudowane podgrzewacze, termometry, a nawet słoiczki na jogurt. Jogurtownice opierają swoje działanie na tym, że utrzymują właściwą temperaturę mleka, co jest koniecznym warunkiem do wytworzenia jogurtu.
Zastanawiasz się nad zakupem jogurtownicy? Koniecznie sprawdź ofertę e-sklepu Natura Zdrowie. Znajdziesz w nim produkty, które cieszą się dużą popularnością, gdyż gwarantują Ci wykonanie przepysznego jogurtu w Twoim domu. To naprawdę nic trudnego! Potrzebujesz jedynie kilku łatwo dostępnych składników, takich jak mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii. Samodzielne wykonanie jogurtów jest naprawdę proste, a Ty i Twoi domownicy na pewno będziecie zachwyceni ich smakiem.
Zalety jogurtownicy
Jogurty przygotowane samodzielnie w jogurtownicy mają wiele zalet. Przede wszystkim produkując je osobiście w domu, masz pełną kontrolę nad ich składem. Jakie mleko preferujesz? Krowie, kozie, a może roślinne? Jakie probiotyki chcesz do nich dodać? Lubisz jogurty z dodatkiem owoców? O wszystkim decydujesz sam! Dzięki temu produkty będą świeże, a Ty unikniesz spożywania jogurtu, który przez długi czas był przechowywany w sklepie – nigdy nie masz przecież pewności, w jakich warunkach jest on trzymany.
Zakup jogurtownicy to również ekonomiczna opcja – szczególnie gdy w Twojej rodzinie spożywa się bardzo dużo jogurtów. Koszt domowego jogurtu jest bowiem o wiele niższy niż tego sklepowego. Urządzenie to pobiera także mało prądu, więc nie musisz się obawiać, że Twoje rachunki gwałtownie wzrosną. Dodatkowo samodzielna produkcja jogurtów to rozwiązanie ekologiczne. Nie kupujesz jednorazowych opakowań, które po zjedzeniu produktu lądują w koszu. Domowe jogurty przygotowuje się bowiem w słoiczkach. Co więcej, nowoczesne jogurtownice są zazwyczaj urządzeniami wielofunkcyjnymi. Poza jogurtem zrobisz w nich także inne smakołyki – w tym między innymi kefir i kremowy serek.