Sprzęt kuchenny służący do przygotowywania potraw, to coś, na czym zdecydowanie nie warto oszczędzać. Źle dobrane i nieprawidłowo użytkowane garnki gastronomiczne mogą być przyczyną problemów ze zdrowiem. Dlatego należy do tej kwestii podejść z rozwagą.
Dlaczego garnki są aż tak ważne?
Kiedyś mało kto zwracał uwagę na to, jakiej jakości są garnki, w których co dzień przyrządza się domowe dania. Na szczęście powoli społeczeństwo zaczyna być świadome niebezpieczeństw związanych z tą kwestią. Dlaczego? Ponieważ coraz więcej mówi się o tym, iż substancje zawarte w materiałach, z których wykonane są niektóre garnki gastronomiczne, mogą wchodzić w reakcję z jedzeniem. Warto o tym pamiętać zanim znów sięgniemy po wysłużony garnek z obtłuczeniami, który jest w naszej kuchni praktycznie od zawsze.
Zaglądając co dzień do kuchni w celu ugotowania obiadu, rutynowo sięgamy po te same garnki nie zastanawiając się, czy aby na pewno sprzęt ten nadaje się jeszcze do użytku. Jeśli zaś przymierzamy się dopiero do zakupu garnków gastronomicznych, często głównym kryterium ich wyboru jest jak najniższa cena. Obydwa te działania są błędne. Zdecydowanie powinniśmy z większą uwagą podchodzić do tego, w czym gotujemy. Jakie garnki wybierać, jakich nie kupować, a jakich pozbyć się z kuchni?
Garnki, których należy unikać
Zacznijmy niebezpiecznego wroga kulinarnych podbojów, czyli aluminium. Garnki wykonane z tego tworzywa to coś, w czym zdecydowanie gotować nie powinniśmy. Jeśli więc w naszej szafce takowe się znajdują, możemy je od razu wyrzucić. Garnki aluminiowe mają tendencję do uwalniania do jedzenia szkodliwego glinu, który potem składuje się w naszym organizmie i może przyczyniać się do powstawania licznych chorób, w tym nowotworów i choroby Alzheimera. Szczególnie niebezpieczne jest gotowanie potraw kwaśnych i bardzo słonych w garnkach aluminiowych.
Kolejny typ garnków gastronomicznych, na jakie należy uważać to garnki emaliowane. Ze względu na niską cenę i praktyczność, jest to bardzo popularny rodzaj garnków. Emaliowane garnki gastronomiczne w zasadzie są bezpieczne w użytkowaniu, ale tylko do momentu, kiedy w ich wnętrzu pojawią się rysy i obtłuczenia. Pod warstwą emalii znajdują się szkodliwe związki, które mogą być uwalniane do pokarmu. Jeśli więc zobaczymy, że nasz garnek gdzieś w środku ma zdartą warstwę emalii, powinniśmy wymienić go na nowy.
Jakie garnki najlepsze?
Inwestycja w dobrej jakości garnki może być dosyć spora, ale z uwagi na korzyści, na jakie możemy liczyć, warto się na nią zdecydować. Najlepsze garnki to te wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Kupując taki sprzęt do kuchni, możemy mieć pewność, że garnki posłużą nam dobrze przez wiele, wiele lat.
Jednak nie tylko trwałość i solidność to atuty garnków gastronomicznych wykonanych ze stali nierdzewnej. Takie garnki są przede wszystkim zdrowe. Do jedzenia nie są uwalniane toksyczne substancje, które potem mogłyby trafiać do naszego organizmu. Poza tym, potrawy przyrządzane w takich garnkach posiadają bardzo duże walory smakowe.
Źródło artykułu:
artykuł powstał we współpracy z Cook Store