Babeczki czekoladowe to pyszny, słodki deser, który przygotujemy w ekspresowym tempie! Idealnie sprawdzą się na imprezę, do popołudniowej kawy lub kiedy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego każdy poradzi sobie z tym zadaniem. Sprawdź, jak upiec idealne babeczki czekoladowe!
O tym należy pamiętać przygotowując babeczki
Babeczki czekoladowe powinny być delikatne, puszyste i słodkie. Aby wyszły idealne, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim składniki, takie jak masło, jajka i mleko, należy wcześniej wyjąć z lodówki, ponieważ różnice temperatur pomiędzy poszczególnymi produktami mogą spowodować, że babeczki nie będą miały odpowiedniej konsystencji, a czasami zwyczajnie wyjdzie zakalec. Ponadto warto kilkukrotnie przesiać suche składniki, aby napowietrzyć ciasto. Dzięki temu babeczki będą puszyste i delikatne.
Sprawdzony przepis na babeczki czekoladowe
Przepis na babeczki nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Kierując się poniższym przepisem, masz pewność, że zawsze będą udane. Do przygotowania deseru będą potrzebne następujące składniki:
- 300 g masła
- 600 g mąki pszennej
- 300 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżeczki ekstraktu olejku waniliowego
- 4 duże jajka
- 350 ml mleka
- Pokruszone orzechy
Aby przygotować babeczki należy przesiać mąkę, kakao, kawę zbożową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać cukier i wymieszać w misce. W oddzielnym naczyniu zmiksuj jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Połącz suche składniki z mokrymi i dodaj roztopione masło. Całość należy mieszać krótko za pomocą łyżki. Wystarczy kilka ruchów, aby składniki połączyły się. Do środka babeczek można dodać orzechy według uznania.
Masę na babeczki przełóż do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki do 1/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Warto pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już gotowe za pomocą patyczka od szaszłyków. Babeczki powinny być wyrośnięte, z chrupiącą skórką na wierzchu.
Ten i inne sprawdzone przepisy na słodkości znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/. Smacznego!