Jak przechowywać jedzenie w lodówce, by było dłużej świeże i zdrowe? Poznaj najważniejsze zasady.
Jeżeli zamiast wrzucać jedzenie niedbale do lodówki, poświęcimy kilka minut na odpowiednie rozplanowanie ułożenia żywności na półkach, uda nam się przez dłuższy czas zachować jej jakość i walory smakowe. Dzięki temu nie tylko będziemy jeść smaczniej i zdrowiej, lecz także unikniemy wyrzucania zepsutego jedzenia i dodatkowych wydatków.
Gdzie przechowywać warzywa, a gdzie mięso?
Główna zasada działania tradycyjnych lodówek jest bardzo prosta: im wyżej, tym cieplej.
- Najwyższa półka
Tutaj temperatura dochodzi nawet do 10°C, dlatego na najwyższej półce w lodówce ustawiamy produkty, które nie psują się zbyt łatwo, np. dżemy lub soki. Ze względu na naszą wygodę, a także racjonalne gospodarowanie jedzeniem, ustawiaj produkty według daty ważności – im dłuższa, tym produkt powinien znajdować się głębiej w lodówce.
- Środkowe półki
W tej część chłodziarki panuje temperatura ok. 6-7°C, zatem to optymalne miejsce dla wszelkiego rodzaju produktów mlecznych – jogurtów, kefirów i serów, a także dla wędlin i gotowych potraw – zup, przetworzonego mięsa itd.
UWAGA! Nie wkładaj tutaj surowego mięsa, ten błąd może skończyć się zatruciem pokarmowym!
- Najniższa półka
Tutaj jest najzimniej – ok. 2°C, dlatego właśnie na tej półce przechowujemy ryby i świeże mięso. Ważne jest też, aby tych produktów nie myć, ani nie kroić przed włożeniem do lodówki, ponieważ po takiej wstępnej obróbce są bardziej narażone na zepsucie.
- Szuflady na dole
Są idealne do przechowywania większości warzyw i owoców. W szufladach, szczególnie tych, które zostały wyposażone w system BioFresh, mamy możliwość wybrania odpowiedniej wilgotności, dzięki której warzywa i owoce dłużej pozostaną świeże.
- Drzwi lodówki
Półki na drzwiach lodówki to najcieplejsze miejsce, w dodatku narażone na największe skoki temperatury, dlatego tutaj powinniśmy ustawiać wyłącznie te rzeczy, które nie psują się zbyt łatwo oraz te, które planujemy szybko zużyć. To odpowiednie miejsce dla przypraw, sosów typu ketchup czy musztarda, a także soków i wody. Zazwyczaj też na drzwiach lodówki mamy specjalny pojemnik na jajka, co znacznie ułatwia ich przechowywanie.
Ważna jest wolna przestrzeń
Częstym błędem jest wypełnianie chłodziarki po brzegi, co prowadzi do tego, że powietrze nie może w niej swobodnie krążyć. To z kolei powoduje nieodpowiednie rozłożenie temperatury wewnątrz urządzenia. W takiej sytuacji nawet dalsze obniżanie temperatury nie pomoże – chłodziarka nadal będzie działać nieefektywnie i jedzenie może szybciej się psuć. Lepszym rozwiązaniem od upychania jedzenia w lodówce może być jego porcjowanie i zamrożenie części produktów.
Co nie powinno być przechowywane w chłodziarce?
Chociaż większość produktów żywieniowych lubi niską temperaturę lodówki, są i takie, którym zimno zupełnie nie służy. Należą do nich np. pomidory, ogórki, cukinia banany i awokado. Przechowywane w temperaturze pokojowej o wiele lepiej smakują, ale uwaga – te produkty też nie są odporne na psucie, dlatego zakupione zapasy trzeba szybko zużyć.