Wraz z rozszerzeniem diety twojego maluszka, przychodzi czas na przygotowywanie posiłków dla pociech. Możemy sami ugotować posiłek lub zdecydować się na wygodną alternatywę, a mianowicie słoiczki. Jak przyrządzać posiłki dla niemowląt, aby było zdrowo, smacznie i szybko?
Jak przyrządzać posiłki dla niemowląt – słoiczki czy dania gotowane?
Sklepy oferują szeroki wybór dań w słoiczkach. Producenci zapewniają, że posiłki są pewnym źródłem składników, a warzywa i owoce pochodzą z kontrolowanych upraw., a mięsi z ekologicznego chowu. Ponadto, porcje są racjonalne i cechują się bogactwem składników i smaków.
Do tego są niezwykle wygodne, bowiem wystarczy odkręcić słoiczek i go podgrzać. Niestety słoiczki mają również wiele minusów.
- cena – na początku przygody z rozszerzaniem diety, koszty są niewielkie. Wraz z rozwojem dziecka i sięganiem po kilku składnikowe dania, cena jest wyższa.
- smak – niestety dania słoiczkowe nie przypominają w smaku świeżych warzyw i owoców. Są dość mdłe.
- dodatkowe składniki – choć dania w słoiczku muszą spełniać normy żywieniowe, to często dodaje się do nich dodatki np. skrobię kukurydzianą, mąkę ryżową, cukier czy sól. Jeżeli Ty przygotowujesz posiłek dziecku, sama decydujesz czy podasz te dodatki.
Przyrządzając posiłki dziecku samemu, sami wybieramy składniki, których użyjemy. Dzięki temu wiemy, co dziecko zje i mamy wybór. Gotowanie samemu wyjdzie również taniej i w smaku będzie zdecydowanie lepsze.
Ponadto, im dziecko będzie starsze, tym więcej posiłków będzie wspólnych dla maluszka i rodziców. Rozszerzanie diety wcale nie musi być czasochłonne ani trudne. Wystarczy odpowiednio się po prostu do niego przygotować.
Jak się przygotować do przyrządzania posiłków dla niemowląt?
Zanim rozpoczniesz rozszerzanie diety u swojego malucha, zakup potrzebne urządzenia, które ułatwią Ci gotowanie:
- blender – to obowiązkowy element w Twojej kuchni. Pozwoli rozdrobnić warzywa i owoce w zależności od wieku maluszka. W późniejszym czasie sprawdzi się do przyrządzania koktajli.
- parowar – gotowanie na parze jest bardzo zdrowe i pomaga zachować cenne witaminy i składniki mineralne.
- Urządzenia wielofunkcyjne dla dzieci – na rynku dostępne sa urządzenia wielofunkcyjne, które umożliwiają blendowanie i gotowanie na parze. Służą także jako podgrzewacz do mleka, a nawet mają funkcje gotowania jajek.
Stosuj się również do poniższych zasad:
- kupuj produkty, najlepiej ze znanych źródeł i z ekologicznych upraw (oczywiście jeśli masz dostęp),
- nowe smaki wprowadzaj stopniowo, aby móc obserwować czy dziecko ma alergię lub nietolerancje pokarmową,
- na początku rozszerzania diety, warzywa gotuj na parze. W ten sposób zachowają swoje witaminy, składniki mineralne oraz smak,
- wyznacz godziny karmienia i dotrzymuj ich. nie zmuszaj dziecka do jedzenia. Jeżeli nie chce jeść, odczekaj 20 minut i spróbuj podać posiłek ponownie,
- staraj się eksperymentować. Łącz ze sobą różne smaki i podawaj maluszkowi,
- nie używaj soli ani przypraw z jej zawartością. Zastępuj ją naturalnymi przyprawami.
Artykuł powstał we współpracy z Philips Avent |