Urządzenia typu Airfryer nazywane są czasami frytkownicami beztłuszczowymi, jednak można w nich przyrządzić znacznie więcej dań niż tylko frytki. W Airfryerze przygotujesz większość potraw, które piecze się w piekarniku, smaży na patelni czy grilluje. Co więcej, zwykle będą wtedy zdrowsze. Sprawdź, czym jest Airfryer i czy warto z niego korzystać zamiast piekarnika.
Airfryer – co to takiego i jak działa?
Airfryer jest wielofunkcyjnym sprzętem, który wykorzystuje specjalnie zaprojektowany obieg gorącego powietrza do pieczenia, smażenia lub grillowania. Urządzenie pozwala w prosty sposób przygotowywać dania tak, żeby były chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku.
Co więcej, może być wykorzystywane praktycznie bez użycia tłuszczu lub z bardzo niewielką ilością tłuszczu, która ma jedynie na celu sprawić, by smak potraw był bardziej wyrazisty. Airfryer będzie szczególnie dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, a także skrócić czas spędzany w kuchni, bo sprzęt działa bardzo szybko.
Co zrobisz w urządzeniu typu Airfryer? Frytki, popcorn, mięso, warzywa i nie tylko
Airfryer pozwoli przyrządzić bardzo wiele różnych dań, zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych. Bez względu na to, czy marzy Ci się soczysty stek lub kurczak, czy też idealnie przypieczone, chrupkie warzywa albo tofu, sprzęt będzie wiec strzałem w dziesiątkę.
Sprawdzi się też do rozmrażania oraz wypieków. Pieczywo czy ciasto z Airfryera będzie równie pyszne, jak z piekarnika (przyda Ci się jednak dodatkowa forma do pieczenia odpowiednia dla danego modelu). Jak sugeruje stosowana niekiedy nazwa frytkownica beztłuszczowa, Airfryer jest też idealny do frytek czy popcornu.
Korzystanie z urządzenia jest przy tym bardzo proste. Zwykle wystarczy włożyć składniki do środka, zamknąć pokrywkę, wybrać odpowiednie parametry i włączyć sprzęt. Airfryer ma z reguły nie tylko duży zakres regulacji temperatur, lecz także co najmniej kilka programów dedykowanych różnym daniom. Niektóre modele mają też technologię Smart Sensing, czyli automatycznie dostosowują czas i temperaturę do popularnych potraw.
Najpopularniejsze urządzenia typu AirFryer – czy warto korzystać z nich zamiast piekarnika?
Airfryer z powodzeniem może zastąpić piekarnik. Co więcej, czas przyrządzania potraw może być nawet krótszy, a sprzęt nie wymaga nagrzewania. Nie da się w nim jednak przygotować aż tak dużo jedzenia naraz. Jaką pojemność mają więc najpopularniejsze modele dostępne na polskim rynku?
W 2022 roku najczęściej kupowany na świecie był Airfryer Philips Ovi Smart. Największe modele z tej serii mają pojemność aż 7,3 litra, a waga składników, które wkładasz do środka, może wynieść do 1,4 kg. Dostępne są też mniejsze urządzenia o pojemności 6,2 l (1,2 kg) oraz 4,1 l (0,8 kg).
Ovi Smart marki Philips to Airfryer, który ma wiele zalet
Airfryer Philips Ovi Smart pozwoli przygotować danie 1,5 raza szybciej niż w piekarniku (nie licząc czasu, który jest potrzebny do nagrzania piekarnika). Zużycie energii będzie przy tym niższe aż o 50%. W porównaniu do tych z tradycyjnej frytkownicy marki Philips, frytki z Airfryera zawierają też do 90% mniej tłuszczu. Z kolei technologia Fat Removal w wybranych modelach pozwala usunąć z potraw do 50% tłuszczów nasyconych.
Airfryery Philips Ovi Smart są również wyjątkowo wszechstronne (zwłaszcza z dodatkowymi akcesoriami, które można kupić z rabatem 50% po rejestracji urządzenia). Sprzęt ma 5 różnych predefiniowanych programów, a temperatura jest regulowana w zakresie od 40/60 ℃ do 200 ℃. Modele XXL wyposażono też w funkcję Smart Sensing.
(artykuł sponsorowany)