Odporność organizmu jesienią jest wystawiona na szczególną próbę. Coraz chłodniejsze poranki i wietrzne dni mogą każdego wytrącić z równowagi. Szczególnie w tym czasie warto zadbać o zdrowie, wspomagając się naturalnymi witaminami czerpanymi z warzyw i owoców.
Naturalne wspomaganie
Wrzesień i październik to miesiące, w których każdy z nas powinien szczególnie zadbać o swoje zdrowie, by organizm skuteczniej radził sobie z atakami wirusów i bakterii, czy nawet zwykłym przeziębieniem. Taką kurację najlepiej zacząć od środka, a więc od zbilansowanej diety, bogatej w odpowiednie składniki odżywcze, odgrywające znaczącą rolę w procesie wzmacniania odporności. Czego nie może zabraknąć w diecie jesienią?
- witaminy C, która, zmniejsza ryzyko przeziębień i wspomaga układ krwionośny,
- witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem, zapobiegającym uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki,
- cynku, gdyż jego niedobór zwiększa podatność na infekcje, wzmaga kłopoty z koncentracją i ogólne zmęczenie,
- żelaza, które pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii i wspiera pracę układu nerwowego
- magnezu, podstawowego minerału w procesie przemiany materii, którego prawidłowy poziom ma korzystny wpływ na naszą odporność.
I chociaż sklepowe oraz apteczne półki uginają się od różnego rodzaju specyfików i suplementów, warto sięgnąć po naturalną alternatywę. Świeże warzywa i owoce to kopalnia witamin i minerałów, które nie tylko dodadzą energii w okresie przesilenia, ale przede wszystkim wspomogą układ odpornościowy. Pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia to zarówno warzywna sałatka do obiadu, surowe owoce jako przekąska między posiłkami, ale także świeże, domowe soki. Warzywa i owoce w płynnej postaci przyswajane są znacznie szybciej i efektywniej – sok z miąższem absorbujemy aż w 70% i to już po kilkunastu minutach. A dla porównania na przyjęcie (zaledwie 20%) składników z surowych warzyw czy owoców potrzebujemy ponad 4 godziny.
Świeżo wyciskane soki na jesień
Kupować czy wyciskać? Odpowiedź jest dziecinnie prosta. Gdy mamy taką możliwość, zawsze stawiajmy na samodzielne wyciskanie. Kartonowe soki dostępne w powszechnej sprzedaży zawierają bardzo dużo cukru i słodzików. A wykonanie w pełni naturalnego napoju, pozbawionego sztucznych dodatków, pełnego składników odżywczych i witamin jest naprawdę proste. Pomocą będzie dobra wyciskarka, najlepiej wolnoobrotowa, taka jak Zeegma Sap Pro, która pozwoli wyciągnąć z owoców i warzyw maksymalną ilość soku. Dotykowy panel sterowania z ośmioma trybami pracy, duży wlot i trzy rodzaje sita pozwalają przyrządzić dokładnie taki napój jaki lubimy – zupełnie klarowny lub gęsty, pełen miąższu, a nawet sorbet, przecier, czy domowe lody. Co ciekawe, wyciskarka pracuje bardzo cicho (poniżej 65 dB) dlatego odgłosy pracującego sprzętu nie zbudzą domowników o poranku. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na jesienne soki wzmacniające odporność, które będą doskonałym zastrzykiem energii na początek dnia. Na zdrowie!
Jesienny power
- 1 burak
- 1 jabłko
- 4 marchewki
- garść pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cm imbiru
- sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania: Obierz i umyj buraka, jabłko i marchewki. Pokrój seler i imbir na mniejsze kawałki. Wrzuć składniki do wyciskarki. Po skończonym procesie, dodaj soku z cytryny do smaku. Pij tuż po przygotowaniu.
Dyniowe orzeźwienie
- 2 szklanki dyni (np. Hokkaido)
- 4 jabłka
- 4 marchewki
- 2 cm imbiru
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania: Obierz i umyj dynię, jabłka i marchewki. Pokrój dynię i imbir w mniejsze kawałki. Wrzuć składniki do wyciskarki. Po skończonym procesie, dodaj szczyptę kurkumy. Pij tuż po przygotowaniu.
Best Seler
- 6 łodyg selera naciowego
- 1 gruszka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania: Umyj, obierz i pokrój gruszkę oraz seler. Wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki (pamiętaj o mieszaniu produktów o różnej konsystencji, żeby dobrze wycisnąć nać). Po skończonym procesie, dobrze wymieszaj płyn. Pij tuż po przygotowaniu.