Tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Stanowią istotny składnik budulcowy, w nich rozpuszczają się także ważne związki, m.in. witaminy A, D, E i K. Jednym z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy. Posiada on wiele właściwości prozdrowotnych, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, narządu wzroku, wraz z EPA (kwasem eikozapentaenowym) wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie. Choć jest istotny dla każdego, dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz niemowląt i małych dzieci ma szczególne znaczenie. Dowiedz się, jak powinna wyglądać suplementacja DHA w ciąży i po porodzie.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – co to jest?
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które są z kolei zaliczane do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). DHA to kwas egzogenny, nie jest syntetyzowany w organizmie, a jest konieczny do prawidłowego jego funkcjonowania. W związku z tym należy go dostarczać wraz z pożywieniem.
Spożywanie kwasu DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj. 250 mg DHA i EPA).
Planujesz zajście w ciążę, spodziewasz się dziecka lub karmisz piersią? Dowiedz się więcej na temat suplementu zawierającego wszystkie niezbędne w tym okresie substancje, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA): https://mamadha.pl/.
DHA – właściwości:Kwas DHA posiada szereg prozdrowotnych właściwości, co zostało udowodnione naukowo
Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i EPA.
DHA w ciąży – dlaczego jest tak istotny?
Kwas DHA jest niezwykle istotny dla kobiet planujących zajście w ciążę, ciężarnych oraz mam karmiących piersią.
Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników minimalna dawka, jaką powinny przyjmować kobiety w ciąży to 200 mg na dobę. W grupie ryzyka niedoborów DHA, czyli w przypadku mam spożywających małe ilości ryb w ciąży i okresie przedkoncepcyjnym, zaleca się zwiększenie dawki do 600-800 mg dziennie. Suplementacja kwasu DHA w ciąży jest bezpieczna zarówno dla kobiety, jak i dla dziecka, nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.
Na podstawie:
- Zimmer, P. Sieroszewski, P. Oszukowski i in., Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, „Ginekologia i Perinatologia Praktyczna” 2020, t. 5, nr 4, s. 170-181.
- Saran-Jagodzińska, Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, „Lekarz POZ” 2020, nr 5, s. 278-285.
- Dębski, A. Karowicz-Bilińska, P. Oszukowski i in., Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące zastosowania suplementacji kwasem dokozaheksaenowym w profilaktyce porodu przedwczesnego, „Ginekologia Polska” 2014, nr 85, s. 318-320.
(artykuł sponsorowany)