Wiele suplementów diety ma w składzie witaminy i minerały wyłącznie syntetycznego pochodzenia. Intensywny rozwój produkcji chemicznych zdominował zdrowe, naturalne środki wspomagające i lecznicze. Tymczasem suplementy powstałe w wyniku syntezy chemicznej mają zaledwie jedną lub dwie substancje czynne i wąski kierunek działania.
Przyroda jest o wiele bogatsza i dysponuje naturalnym laboratorium, w którym substancje czynne oddziałują ze sobą w kompleksowy sposób, wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Nie jesteśmy w stanie sztucznie odtworzyć tej synergii. Spożywając jedynie jedną lub dwie wyizolowane witaminy mamy małą szansę rozwiązania problemu niedoboru a ryzykujemy zaburzenie równowagi poziom witamin i składników mineralnych w naszym organizmie, niepożądane interakcje i obciążenie toksyczne.
Czy wiesz, że… Dla naukowców kwas askorbinowy i witamina C w aceroli (zwana inaczej wiśnią z Barbados), z chemicznego punktu widzenia są tym samym. Jednak sztuczna witamina C jest zdecydowanie gorzej przyswajalna przez organizm! Może go nawet obciążyć do tego stopnia, że spowoduje wystąpienie alergii!
Rośliny to nieocenione źródło witamin i substancji mineralnych. Zidentyfikowano w nich ponad 600 betakarotenów z różnymi substancjami czynnymi. Kupne, syntetyczne z apteki zawierają maksymalnie 2-3 z nich. Są także gorzej przyswajalne przez organizm niż te naturalne. Według badań przeprowadzonych w USA i Norwegii, w trakcie których podawano byłym palaczom syntetyczny beta karoten, wręcz zwiększył on ryzyko wystąpienia raka płuc! (w porównaniu do byłych palaczy nie przyjmujących syntetycznego beta karotenu).
Jednocześnie, trzeba pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera obecnie mniej witamin i substancji odżywczych niż miały dziesięć czy dwadzieścia lat wcześniej. Przykładem mogą być jabłka mające nawet 20% witaminy C w porównaniu do jej zawartości sprzed 10 lat. Ma na to wpływ wiele czynników m.in. wyjałowiona ziemia na jakiej są uprawiane, opryski i inne środki chemiczne jakim są poddawane, a także dłuższy czas ich przechowywania. Niestety tempo życia czasów współczesnych, chemia w jedzeniu oraz wszechobecne zanieczyszczenie środowiska sprawia, że teraz jak nigdy wcześniej potrzebujemy więcej witamin i substancji odżywczych niż jeszcze parę lat wcześniej.
Ciekawostka! Jedna marchewka dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka nawet o 40%!
Może więc lepiej witaminy i składniki odżywcze przyjmować z naturalnych produktów? Rośliną o wysokim poziomie „bio-użyteczności” jest jęczmień. Występuje on jako ekstrakt w postaci proszku czy tabletek. Jest to kompleksowy koncentrat składnika spożywczego naturalnego pochodzenia zawierający wszystkie substancje odżywcze w naturalnej formie. Co czyni go tak efektywnym pożywieniem i lekarstwem? Jego kompleksowość. Wszystkie składniki jak enzymy, witaminy i składniki mineralne oddziałują na zasadzie synergii („całość stanowi więcej niż tylko sumę pojedynczych części”). Potęguje to efekt zdrowotny dla naszego organizmu. Jęczmień jest nie tylko lekarstwem o szerokim zastosowaniu, ale także skutecznym środkiem zapobiegającym chorobom o podłożu trawiennym. Zaopatruje organizm w niezbędne dla życia i zdrowia substancje odżywcze, a także wzmacnia system immunologiczny, który we współczesnych czasach jest mocno obciążony przez stres.
Kto chce przeciwdziałać chorobom i procesom starzenia, a także wzmacniać organizm i zadbać o swoje zdrowie powinien dostarczać organizmowi witaminy i substancje odżywcze naturalnego pochodzenia. Ich kompleksowym źródłem jest zielony jęczmień.
Autor artykułu Artykuł został przygotowany właściciela strony jeczmienzielony.pl specjalizującej się w w produkcji preparatów odchudzających i oczyszczających na bazie młodego zielonego jęczmienia. |