Ciasteczka ze skwarek

Dziś niebywale smaczna, prosta i szybka propozycja – kruche ciasteczka ze skwarkami. Dla wielu takie połączenie może się wydawać szokujące, ale to znany, staropolski przysmak, kojarzony z wieloma regionami Polski. Jego niebywałą zaletą jest to, że można go długo przechowywać. A przygotowanie jest niezwykle łatwe.

Ciasteczka ze skwarek na deser? Brzmi to trochę przewrotnie, ale tak kiedyś zagospodarowywano pozostałości po wytapianiu słoniny. Zmielone skwarki łączono z mąką, cukrem i jajami i przepuszczano przez maszynkę do mielenia zakończoną specjalną nakładką.

Wychodziły podłużne, karbowane ciastka. W smaku kruche, słodkawe, pachnące skwarkami.
Dziś nie do dostania w formie tradycyjnej w żadnym ze sklepów.

Składniki (na 26 szt.)
0,5 kg słoniny (powstaje z tego ok. 100 g skwarek)
1 szkl. mąki
½ szkl. cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy z niej tłuszcz. Powstałe w ten sposób skwarki odcedzamy od całości, przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę lub bardzo drobno siekamy.
Do skwarek oddajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajko. Wyrabiamy do momentu aż ciasto stanie się gładkie. Jeżeli zajdzie taka potrzeba podsypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm i wycinamy foremkami ciastka. Pieczemy ok. 20 min. w rozgrzanym do 180 st. C w piekarniku.

Smacznego!

 

(aut. Joanna Kodłubańska, smakowac.blogspot.com)