Uwielbiam domowe jedzenie. Posiada wyjątkowy zapach i smak nie porównywalny w żaden sposób ze sklepowym. Doceniam kulinarne detale, na których przygotowanie ktoś poświęcił choćby chwilę. Własnej roboty aromatyczne oliwy cieszą oko, są idealnym prezentem lub smakowym dodatkiem potraw.
Co do czego:
Na tym polu działamy intuicyjnie. Warto wziąć pod uwagę standardy, które mówią, że oliwy delikatniejsze (np. cytrynowe) używa się do ryb, owoców morza, do przygotowania majonezu czy sałat. Te ziołowe czy z czosnkiem np. do pizzy, makaronów, marynat.
Oliwę o ostrym aromacie stosuje się do przysmaków z charakterem: do sałat o wyrazistym smaku (cykorii czy rukoli), do doprawienia smażonych warzyw, carpaccio czy zawiesistych zup.
Przepisy:
Oliwa na ostro, czyli z chilli. Na litr oliwy dodajemy 8 strączków chilli.
Oliwa z ziołowym pieprzem. Na litr oliwy dodajemy 4 łyżki kolorowego pieprzu.
Oliwa ziołowa, czyli oliwa z dodatkiem świeżych ziół. Na litr oliwy dodajemy 2 pęczki rozmarynu, „doniczkę” bazylii czy oregano.
Oliwa majerankowa, na litr oliwy dodajemy 2 duże pęczki majeranku i łyżkę soli morskiej. Oliwę podgrzewamy do 60stC, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Pozostaje przecedzić oliwę i gotowe.
Do oliwy czosnkowej, na litr oliwy dodajemy 6 obranych ząbków czosnku.
Oliwa z pomarańczami i wanilią, na 1 litr oliwy wrzucamy skórkę cienko obraną z 2 pomarańczy i przekrojone wzdłuż 2 laski wanilii. Oliwę z dodatkami należy ogrzewać 10 min na parze w około 60 stC . Butelkę odstawiamy na noc, a rano przecedzamy do czystej butelki.
Analogicznie przygotowujemy oliwę cytrynową lub mandarynkową.
Oliwa z suszonymi pomidorami, czyli pomidory suszone zalewamy oliwą. Opcjonalnie możemy dodać zioła, czosnek.
Z pozostałymi składnikami działamy analogicznie, zwracając uwagę, żeby używać świeżych ziół i wysokiej jakości oliwy. Suszone nie są już tak aromatyczne. Możemy też przygotować oliwę z większą ilością dodatków, dobranych według własnego smaku. Ogranicza nas tylko wyobraźnia: estragon, jałowiec, koper, pietruszka, anyż, jabłka.
Porady:
- Butelka powinna być czysta i sucha inaczej oliwa spleśnieje.
- Dajmy oliwie „przegryźć się” z dodatkiem, odstawmy ją do leżakowania przynajmniej na kilka dni.
- Dbajmy o to, żeby dodatki były zawsze przykryte oliwą inaczej zaczną pleśnieć.
- Aby oliwa nie traciła swoich właściwości prozdrowotnych i zachowała dłużej świeżość, przechowujmy ją w butelkach z ciemnego szkła, dobrze zamkniętą, w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Analogicznie działamy z olejem.