Kawa smakuje doskonale niezależnie od pory roku. Latem pozwala na eksperymenty z lodami i syropami, a zimą… to całkiem inna historia. Tu kombinowania z dodatkami jest bez liku, a wszystko po to, by podbić smak i szybciej się rozgrzać. Jakie kawy warto przygotowywać zimą? Oto kilka naszych pomysłów.
Kawa po irlandzku w sam raz na rozgrzanie
Irish coffee to jeden z najbardziej tradycyjnych i rozpoznawalnych napojów kawowych. Znana doskonale na całym świecie, nie tylko w Irlandii. Pić można ją oczywiście niezależnie od pory roku, jednak to właśnie zimą smakuje najlepiej. Wszystko dzięki dodatkowi cukru, bitej śmietany i oczywiście whisky, która sprawia, że kawa rozgrzewa jeszcze bardziej. Jak przygotować kawę po irlandzku? Nic prostszego. Przygotuj aromatyczną kawę – około 200 mililitrów. Możesz użyć do tego kawiarki, ekspresu ciśnieniowego czy też przelewowego bądź zrobić ulubioną czarną kawę z kapsułek Nespresso. Tu znajdziesz wiele rodzajów, które pasują idealnie do irish coffee: https://www.nespresso.com/pl/pl/. Do szklanki, w której zrobisz kawę po irlandzku, nalej podgrzaną lekko whisky (50 mililitrów), dodaj łyżeczkę brązowego cukru i mieszaj, aż ten się rozpuści. Dodaj kawę i znów zamieszaj, a następnie na całości napoju połóż piankę z ubitej śmietany. Pamiętaj, że kawę po irlandzku sączy się przez warstwę śmietany, nie miesza się jej. Dzięki temu każdy łyk jest pełen tego lekko tłustego, słodkiego smaku. Ta kawa z pewnością doskonale Cię rozgrzeje.
Kawa z korzennymi przyprawami
Jeśli chcesz, by kawa zapewniła Ci nie tylko niezwykłe wrażenia smakowe, ale również porządnie Cię rozgrzała, koniecznie przygotuj ją z korzennymi przyprawami. Nie ma nic pyszniejszego od tej małej dawki zimowego nastroju w filiżance. Jak zrobić tę kawę? Zaparz czarną, mocną kawę – najlepiej w kawiarce lub ekspresie. Dzięki temu będzie bardziej ekstraktywna. Następnie podgrzej 50 mililitrów mleka w garnuszku i dodaj do niego kostkę czekolady, szczyptę kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli chcesz, by kawa była nie tylko aromatyczna, ale też bardziej rozgrzewająca, możesz dodać do niej starty imbir bądź pokrojone chili – tylko odrobinkę. Gdy mleko będzie już ciepłe, a kawa zaparzona, połącz ze sobą składniki w dużym kubku, w którym lubisz przygotowywać gorące napoje. Całość możesz ozdobić bitą śmietaną bądź startą czekoladą.
Kawa z syropami
Jeśli nie masz czasu i ochoty na eksperymentowanie z kawą, zawsze możesz postawić na znane i lubiane syropy smakowe. To świetny sposób na to, by trochę podrasować smak kawy i zamienić ją w pyszny napój. Co najlepiej sprawdzi się zimą? Oczywiście tradycyjna czekolada, która jest dobra niezależnie od okazji, ale także cynamon, dzięki któremu kawa nabiera bardziej świątecznego smaku. Najlepiej w domu mieć kilka syropów, które pozwolą Ci przygotowywać różnorodne napoje dla siebie i Twoich bliskich.
Zimowa kawa? Mamy na nią wiele pomysłów. Koniecznie wybierz taki przepis, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem kawy i jednocześnie rozgrzeje Cię w chłodny wieczór.