Połóg jest szczególnie trudnym czasem dla kobiety. W końcu jej organizm jeszcze nie doszedł do siebie po porodzie, a przy tym życie zmieniło się o 180 stopni. Doszła też duża odpowiedzialność i stres. Wiele kobiet właśnie w połogu chudnie albo cierpi z powodu dużych niedoborów. Pojawia się wypadanie włosów czy łamliwość paznokci. Jak więc powinna wyglądać dieta w połogu? O czym należy pamiętać?
Dieta w połogu – ważne zasady
Dieta w połogu opiera się na zasadach racjonalnego, zbilansowanego odżywiania. A więc nie może w niej zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych czy chudego mięsa oraz tłustych ryb. Jeżeli matka jest wegetarianką, to oczywiście powinna wprowadzić większą ilość białka pochodzenia roślinnego. Oczywiście nie można zapominać, że w diecie nie może zabraknąć błonnika. Sposób odżywiania wpływa nie tylko na samopoczucie kobiety, ale też na jakość pokarmu. Jadłospis w połogu musi być urozmaicony. Należy też pamiętać, że ok. 25% energii powinno pochodzić z białka, natomiast ok. 30% z tłuszczów. Występuje też zwiększone zapotrzebowanie na żelazo oraz wapń. Wszystkie posiłki należy jadać w podobnych odstępach czasu, a przy tym powinny być przygotowane na bazie tylko i wyłącznie naturalnych, nieprzetworzonych produktów wysokiej jakości. Wiadomo, że mając małe dziecko trudno jest znaleźć choć chwilę dla siebie, na szczęście można zdrowo się odżywiać, a przy tym nie spędzać czasu gotując. Doskonały rozwiązaniem jest catering, ale nie pierwszy lepszy. Oczywiście polecamy Wam dietę pudełkową. Pamiętajcie, że dieta pudełkowa w Białymstoku, Warszawie, ale też małym mieście takim jak Rybnik jest dostępna po zamówieniu online. Jedno jest pewne, zaoszczędzicie sporo czasu, a przy tym zyskacie smaczne dania. Na początek możecie zamówić ją na próbę, a potem wdrożyć ją na stałe do swojego życia.
Zwiększone zapotrzebowanie na płyny
U kobiet w połogu występuje zwiększone zapotrzebowanie na płyny. O ile przeciętna kobieta powinna wypijać ok. 2 litry wody dziennie, o tyle kobieta w połogu powinna wypijać o pół litra więcej. Poza wodą mineralną, należy pić ziołowe herbaty. Mitem jest również dieta eliminacyjna. A więc jeżeli macie ochotę napić się świeżo wyciśniętego soku, to powinnyście to zrobić. W pierwszych dniach po porodzie należy też zwiększyć ilość błonnika pokarmowego, który ułatwi wypróżnianie się. Najlepiej jadać pełnoziarniste pieczywo oraz kasze. Wiele kobiet zastanawia się, czy może wypić kawę. W teorii nie ma przeszkód, by wypijać jedną filiżankę, ale z drugiej strony jeżeli umiecie obejść się bez kawy, to lepiej postawić na zbożówkę. Jej smak jest naprawdę dobry, a przy tym kawa zbożowa jest zdrowa. Możecie wybrać np. taką z cykorią albo też dodać do niej odrobinę mleka owsianego. Nie zaszkodzi też szczypta cynamonu.
Co trzeba jeść w połogu?
Niezależnie czy kobieta rodziła przez cesarskie cięcie, czy naturalnie, ma prawo czuć zmęczenie. Pierwsze godziny po urodzeniu dziecka nie są jeszcze tak trudne, gdyż pojawia się radość z narodzin, ale zazwyczaj po trzech dniach pojawia się już naprawdę solidne zmęczenie. Rzecz jasna matka nie może sobie pozwolić, aby wypijać kilka mocnych kaw czy napój energetyczny. Na szczęście przy odpowiednio zbilansowanej diecie, może ona zyskać więcej energii, a przy tym wzmocnić swój organizm, by szybciej się zregenerował. Dobrym źródłem żelaza są szpinak i jarmuż, ale też mięso z kaczki czy indyka. Wapń dobrze przyswaja się z produktów takich jak szpinak czy jarmuż, ale też z jogurtów naturalnych czy białego sera. W diecie nie może zabraknąć tłuszczów bogatych w Omega-3, np. oleju lnianego czy rzepakowego. Zalecane jest też spożywanie nasion sezamu, dyni, czy słonecznika. Łosoś i tuńczyk, a także karp są doskonałym źródłem białka. Decydując się na dietę pudełkową w Białymstoku nie musicie się obawiać o niedobory, bo posiłki są odpowiednio zbilansowane.
Napary z ziół, które są bardzo pomocne
Jak już wspominaliśmy możecie pić herbatki ziołowe. Jednak nie wszystkie. Nie zaleca się takich z krwawnika pospolitego czy serdecznika bądź pluskwicy groniastej. Natomiast zaleca się picie herbatek ziołowych z pokrzywy zwyczajnej, która jest świetnym źródłem żelaza, zapobiega niedokrwistości, jest też źródłem białka. Również bardzo zdrowa jest herbatka z mniszka lekarskiego, który ułatwia trawienie, a przy tym jest źródłem witaminy A oraz potasu. Herbatka z maliny właściwej wspomaga, ale i wzmaga produkcję mleka, a przy tym wzmacnia mięśnie macicy.