Food trucki i różnorodne budki z jedzeniem są obecnie bardzo popularne. Zdobywają coraz większą liczbę klientów, dlatego muszą być solidnie zaopatrzone. Oprócz składników niezbędnych do przygotowania różnych potraw, każde miejsce z jedzeniem na wynos powinno posiadać różne akcesoria do gotowania, a także jednorazowe pojemniki na sałatki i inną żywność. W co dokładnie warto zaopatrzyć swoją budkę z jedzeniem na wynos?
Pojemniki jednorazowe na żywność
Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdego baru z jedzeniem na wynos są różnorodne pojemniki jednorazowe. To do nich należy zapakować posiłek zamówiony przez klienta. Warto posiadać w swojej budce m.in. praktyczne pojemniki na sałatki, kartony na zapiekanki, a także opakowania na frytki i hot dogi. Oczywiście typ opakowania należy dostosować do oferowanej w danym miejscu żywności. Co ciekawe, nie każdy pojemnik trzeba wykorzystać zgodnie z jego pierwotnym zastosowaniem. Przykładowo, makarony można zapakować do pojemników na sałatki, które świetnie się sprawdzą w ich przewożeniu.
Serwetki, sztućce i inne niezbędne przedmioty
Już podczas wybierania pojemników na sałatki, można zdecydować się na takie, które posiadają w zestawie widelec, np. https://www.decopak.pl/pojemniki-na-salatki-cat-261. Jeśli jednak nie bierze się pod uwagę tej opcji, sztućce należy zakupić osobno. Koniecznie trzeba przy tym pamiętać, by były one dobrze wykonane i rzeczywiście przydały się podczas spożywania posiłku przez klienta. Podobnie warto zakupić spory zapas serwetek, które warto dokładać do każdego zamówienia. Klient z pewnością doceni, że nie musi szukać chusteczek w swoim plecaku czy torbie.
Przydatne akcesoria w food trucku to także papierowe słomki, niezbędne, jeśli w danym miejscu są sprzedawane napoje, np. kawy mrożone lub popularne smaki shake’ów. Postawienie na słomki wykonane z papieru to także wsparcie ochrony środowiska, które z pewnością zostanie docenione przez bardziej wymagających klientów.
Miłe dodatki, czyli przyprawy i sosy w saszetkach
Każdy klient docenia dołożenie do jego zamówienia drobnych, ale przydatnych dodatków. Często do frytek daje się osobno sól w niewielkiej saszetce, podobnie postępuje się z sosami, np. ketchupem. Jeśli w danym miejscu są dostępne takie napoje, jak kawa lub herbata, warto również posiadać drobne saszetki z cukrem białym lub trzcinowym. W niektórych restauracjach po posiłku klienci otrzymują gumę do żucia — można ją dołożyć również do zamówienia na wynos. To drobny, ale za to bardzo sympatyczny dodatek, który z pewnością wzbudzi zadowolenie u klienta.