Bułki bezglutenowe – co można z nich przygotować?


Zdjęcie autorstwa Karolina Grabowska z Pexels

Osoby z nietolerancją glutenu bądź cierpiące na celiakię nie mają dużego wyboru – muszą spożywać produkty bezglutenowe. Nie oznacza to jednak, że wybór tych produktów w sklepach jest ubogi – wręcz przeciwnie. Jednym z ulubionych składników śniadań czy kolacji są bułki bezglutenowe. Choć nie zawierają one glutenu, smakują niemalże tak samo, jak zwykłe bułki. Co można zrobić z bułek bezglutenowych?

Bułeczki na śniadanie

Bułki bezglutenowe zwykle mają formę podobną do kajzerek. Z tego też względu doskonale nadają się na śniadanie, przekąskę lub kolację. Wystarczy położyć na nie szynkę, ser lub dżem. Wszystkie te produkty można bez większego problemu zakupić w wersji bezglutenowej. Bułki bezglutenowe doskonale sprawdzą się również w roli zapiekanek. Podpieczone w piekarniku bądź na grillu elektrycznym będą smakowały doskonale z ulubionymi dodatkami. W taki sam sposób jak na śniadanie można bułki bezglutenowe wykorzystać na kolację. Tymczasem w porze obiadowej możemy przyrządzić z nich pyszne burgery. Bułki bezglutenowe możemy użyć również do przygotowania domowego kebaba. W sklepach znajdziemy wiele ich odmian, stąd z pewnością każdy wybierze idealne pieczywo dla siebie. Warto wybierać bułki bezglutenowe z ziarnami – dostarczają one znacznie więcej mikro i makroelementów potrzebnych naszemu organizmowi.

Jak zrobić domowe bułki bezglutenowe?

Choć w sklepach możemy zakupić wiele różnych rodzajów bułek bezglutenowych, wiele osób decyduje się robić pieczywo samemu. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na zwykłe bułki: kajzerki, bułki żytnie czy nawet maślane. A co w przypadku, gdy chcielibyśmy zrobić bułki bezglutenowe? Tutaj również możemy sięgnąć do internetu – znajduje się tam mnóstwo różnego rodzaju przepisów, które można modyfikować według własnych potrzeb. Co będzie nam potrzebne do produkcji bułek bezglutenowych na własny użytek? Oczywiście mąka bezglutenowa, którą można dostać w niemal każdym większym markecie. Do tego przydadzą się z pewnością drożdże oraz pozostałe składniki, które każdy z nas ma w domu, takie jak oliwa czy sól. Warto mieć zawsze pod ręką przepis na domowe bułki bezglutenowe, gdyż dzięki temu możemy przygotować smaczną bazę na śniadanie lub nawet obiad bez wychodzenia z domu. Co więcej, przygotowanie własnych bułek bezglutenowych pozwala sporo zaoszczędzić. W przeciwieństwie do zwykłych bułek ich bezglutenowe odmiany zwykle są znacznie droższe, a w dodatku sprzedawane w paczkach – musimy więc kupić dokładnie tyle bułek, ile znajduje się w jednym opakowaniu.