Makaron to, obok ziemniaków i ryżu, jeden z najbardziej popularnych produktów serwowanych na obiad. Spopularyzowali go Włosi, ale jego kolebką jest Azja, gdzie był on wyrabiany już przeszło 4 tysiące lat temu. Istnieje wiele rodzajów makaronu, można go podawać na przeróżne sposoby. Oto kilka z nich!
Pierwsze informacje o makaronie pochodzą z Chin, miał on wówczas, czyli cztery tysiące lat temu, około 20 cali długości. Legenda głosi, że to Marco Polo przywiózł ten produkt do Europy, ale wszystko wskazuje jednak na to, że był on znany na Półwyspie Apenińskim na długo przed narodzinami tegoż podróżnika. Makaron, który znamy dziś, powstał zaś najpewniej w około XII wieku na Sycylii.
Dania z makaronem – kilka propozycji
Makaron można podawać na wiele sposobów. Do najpopularniejszych z nich należą sosy, np. bolognese, carbonara czy neapolitański. Ale pomysłów na dania z makaronem jest znacznie więcej. Makaron można bowiem komponować prawie ze wszystkimi produktami. Przepyszne połączenie daje makaron ze szpinakiem, tofu, serem, warzywami czy mięsem, na przykład wieprzowym. Dobrym pomysłem na wspólne biesiadowanie są także zapiekanki. Aby je przygotować, warto sięgnąć np. po WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką.
Makaron idealnie nadaje się nie tylko do gotowania, ale również smażenia czy pieczenia. By zachować jego walory, warto pamiętać, aby podawać go zawsze al dente, czyli o odpowiedniej twardości. Niektórzy kucharze polecają gotować makaron w zimnej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju. Są również szkoły, według których radzi się najpierw zagotować wodę, a dopiero potem dodać do niej makaron i następnie gotować go przez około 10-12 minut.
Makaron i najczęstsze dodatki do niego
Podobno Włosi mają aż 300 różnych rodzajów makaronów, jednak do najpopularniejszych z nich zalicza się:
- rurki, czyli penne (piórka), które bardzo dobrze komponują się zwłaszcza z pesto; jest to z pewnością jeden z najpopularniejszych i łatwo dostępnych na rynku rodzajów makaronu;
- kokardki, czyli farfalle (motyle), to doskonały dodatek do sałatek, ale również dań z serem przygotowanych na patelni;
- muszelki – mały makaron, który bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do zup albo zapiekanek;
- spaghetti – słynne grube nitki, znane chociażby z kultowego już filmu Disneya Zakochany kundel; bardzo popularny produkt, który zazwyczaj serwuje się z sosami, takimi jak bolognese, carbonara czy neapolitański;
- świderki, czyli fusilli – doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek oraz zapiekanek przygotowywanych na patelni, czy też w piekarniku;
- tagliatelle – podobnie jak spaghetti, są to długie nitki, ale w przeciwieństwie do tych pierwszych są one znacznie szersze i przypominają wyglądem raczej wstążki; idealnie nadają się do sosów z mięsem, owocami morza czy warzywami;
- lasagne, czyli prostokątne płaty wykonane z takiego samego ciasta jak na makaron, które serwuje się razem z farszem; poszczególne płaty oddzielają warstwy farszu;
- cannelloni – to grube rurki z makaronu, które wypełnia się farszem, na przykład pieczarkami lub szpinakiem z serem; dania z makaronu tego rodzaju niezwykle efektownie prezentują się na stole;
- makaron ryżowy – głównym jego składnikiem jest mąka ryżowa i woda; makaron ryżowy wykorzystuje się głównie do dań z kuchni azjatyckiej, gdzie podawany jest z sosem sojowym, tofu, warzywami lub grzybami.
Makaron jest jednym z najważniejszych dodatków do obiadu czy lunchu nie tylko w słonecznej Italii, ale również na polskich stołach. Jak widać, można go łączyć z przeróżnymi dodatkami. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na proste piórka, fantazyjne kokardki czy makaron ryżowy, zyskujemy doskonałe pole do realizacji wielu kulinarnych przepisów!