Rumianek, dziurawiec, mięta, czystek… Rodzajów herbat ziołowych jest całe mnóstwo. Każda z nich smakuje zupełnie inaczej i ma odmienne właściwości. Aby faktycznie działały warto wiedzieć, jak prawidłowo je przygotowywać.
Najwyższej jakości
Często wybierając herbaty, klienci nie zastanawiają się zbytnio nad jakością tego napoju. Wybierają produkty najtańsze, nie zwracając uwagi na jego skład lub pochodzenie. Herbaty Herbapol są przygotowywane z ziół od sprawdzonych dostawców. Ich dokładna selekcja pozwala na wybranie najlepszych składników. To wszystko sprawia, że zioła nie tracą swoich leczniczych właściwości.
Temperatura wody
Mogłoby się wydawać, że do zaparzania herbaty zawsze należy wykorzystywać wrzątek. Jednak nie w każdym przypadku tak jest. Herbaty ziołowe faktycznie trzeba zalewać jak najgorętszą wodą, jednak na przykład w przypadku herbaty zielonej wystarczy woda o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Napary ziołowe będą smakowały najlepiej z miękką, przefiltrowaną wodą. Wszystkie te zasady parzenia herbaty są dość ogólne, niekiedy producent zaleca inną temperaturę czy długość parzenia.
Ekspresowe wykonanie
Tak zwany zielnik polski jest bogaty w najrozmaitsze gatunki roślin. Te najpopularniejsze to skrzyp, ostropest plamisty, czystek, melisa, rumianek i mięta. Można je kupić w wersji sypanej lub w postaci herbatek ekspresowych. Pierwsze wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie. Zioła zalewa się wrzątkiem i przykrywa spodeczkiem. Po około dziesięciu – piętnastu minutach napar trzeba odcedzić przez sitko. Herbatki ekspresowe są sprzedawane w specjalnych woreczkach, dzięki czemu cały proces zaparzania trwa nieco krócej.
Z dodatkami
Herbaty ziołowe najlepiej pić raczej bez dodatków. Jeśli jednak jest taka konieczność, zamiast cukru lepiej wybrać miód. Nie popsuje on smaku ziół, a jedynie delikatnie go urozmaici.
Właściwości ziół są znane i cenione od lat. Spożywane regularnie pozytywnie wpływają na organizm. Co więcej, wysokiej jakości herbatki ziołowe są w stu procentach naturalne, co pozwala maksymalnie wykorzystać ich atrybuty.