Czy istnieją proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne ciasta? Oczywiście! Nawet mało wprawiony kucharz może stworzyć wypieki, które nie tylko zachwycają wspaniałym smakiem, ale również kuszą wyglądem. Sprawdź, jak upiec znakomite ciasta, które szybko znikają ze stołu!
Ciasto toffifee na każdą okazję
Ciasto toffifee z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkich deserów. Jest delikatne, aromatyczne – wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego deseru nie jest trudne, jednak wymaga nieco cierpliwości, ponieważ musi on odstać w lodówce całą noc. Będziemy potrzebowali następujących składników:
- cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
- krakersy (1,5 opakowania)
- herbatniki (3 opakowania)
- mleko (1 l)
- cukier (0,25 szklanki)
- żółtka (4 sztuki)
- masło (200 g)
- mąka krupczatka (1 szklanka)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- kajmak (1 puszka)
- śmietanka kremówka 36% (1 l)
- cukier puder (2 łyżki)
- mleczna czekolada (0,5 tabliczki)
W pierwszej kolejności należy przygotować masę budyniową. Gotujemy w garnuszku 3 szklanki mleka, cukier i masło do rozpuszczenia i połączenia się składników. W tym czasie miksujemy 1 szklankę mleka, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka, a następnie dodajemy do masy maślanej. Całość należy gotować na wolnym ogniu do momentu aż powstanie kremowy budyń. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Za pomocą miksera należy ubić 0,5 l śmietanki kremówki, dodając stopniowo schłodzony kajmak. Pozostałą śmietankę również ubijamy, dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Na spodzie blaszki (20 x 34 cm) układamy herbatniki i wlewamy masę budyniową. Następnie przykrywamy krakersami i wylewamy masę toffi. Układamy kolejną warstwę krakersów i dodajemy bitą śmietanę. Przed podaniem, ciasto powinno być mocno schłodzone, dlatego należy je włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie posypujemy ciasto startą czekoladą. To wszystko – ciasto toffifee z pewnością zaskoczy wszystkich domowników!
Tort makowy z orzechową masą – elegancki i smakowity
Tort makowy z kremem orzechowym jest bardzo efektowny, odpowiednio słodki i aromatyczny. Ciasto nie wymaga wiele czasu – przygotowanie go zajmuje mniej niż godzinę, dlatego sprawdzi się zarówno jako dodatek do popołudniowej kawy, kiedy akurat mamy ochotę na coś słodkiego, jak i na przyjęcie w rodzinnym gronie. Aby przygotować tort makowy z kremem orzechowym, będziemy potrzebować następujących składników:
Ciasto:
- Cukier wanilinowy WINIARY (2 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia WINIARY (2 łyżeczki)
- Jajka (5 sztuk)
- Cukier (25 dag)
- Mak (12 dag)
- Bułka tarta (2 łyżki)
- Mąka tortowa (2 łyżki)
- Aromat migdałowy (0,5 łyżeczki)
Masa orzechowa
- Masło (20 dag)
- Czekolada gorzka (10 dag)
- Krem orzechowy Nutella (0,5 szklanki)
- Orzechy arachidowe mielone (10 dag)
- Spirytus (2 łyżki)
- Sok z cytryny do smaku
- Cukier puder (1 łyżka)
Poncz
- Woda przegotowana (80 ml)
- Likier migdałowy (1 łyżka)
Do dekoracji
- Orzechy włoskie (1 dag)
- Gotowa polewa czekoladowa (1 opakowanie)
Możemy wykorzystać zarówno gotowy, zmielony mak, jak i przygotować masę makową samodzielnie. W tym celu wystarczy tylko zaparzyć, odsączyć, ostudzić mak, a następnie dwa razy przemielić go w maszynce. W garnku gotujemy wodę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, Cukier wanilinowy WINIARY i ubijamy nad gotującą się wodą. Miskę odstawiamy, jeszcze chwilę ubijamy i pozostawiamy do ostudzenia. Po tym czasie należy dodać mak, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wkładamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut.
Po ostudzeniu, ciasto należy pokroić wzdłuż na trzy blaty i nasączyć ponczem, przygotowanym z likieru migdałowego i przegotowanej wody. W dalszej kolejności rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo ostudzoną czekoladę, a następnie ucieramy wraz z kremem orzechowym. Teraz należy dodać zmielone orzechy, spirytus, sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Ciasto przekładamy powstałym kremem, a wierzch oblewamy polewą czekoladową. Tort znakomicie prezentuje się udekorowany orzechami lub bitą śmietaną. Przed podaniem warto schłodzić go w lodówce minimum 1 godzinę, aby stężał i dłużej zachował swoja formę. To efektowne i proste w przygotowaniu ciasto z pewnością szybko zniknie ze stołu!