Prawdziwa włoska pizza powinna być cienka i bardzo chrupiąca. Jeśli chcesz odtworzyć smak dania prosto z włoskiej restauracji, dobrze trafiłaś! Jaki jest sekret pysznej pizzy? Przede wszystkim należy dokładnie trzymać się przepisu i wykorzystać odpowiednią mąkę oraz świeże dodatki. Zobacz, jak przygotować pyszną i chrupiąca pizzę.
Najważniejsze zasady przygotowania ciasta na pizzę
Przyrządzając ciasto na pizzę należy skupić się na doborze odpowiednich składników. Drożdże możemy podzielić na piekarskie, suszone oraz instant. Sprawdzą się świeże drożdże piekarskie w postaci miękkich kostek. Powinny być zwarte i jasne. Nie należy do nich dodawać wrzącej wody, ponieważ mogą nie urosnąć. Do przygotowania rozczynu wykorzystamy ciepłą wodę o temperaturze około 45 stopni, cukier oraz mąkę. Rozczyn można przygotować nawet dzień wcześniej – wówczas będziemy mieli pewność, że drożdże będą odpowiednio „pracować”. Najlepiej przechowywać go w ciepłym miejscu.
Kolejnym ważnym elementem pizzy jest mąka. Może być zarówno pszenna wysokiej jakości lub specjalna do przygotowywania pizzy, oznaczona symbolem „00”. Idealne ciasto na pizzę składa się z tylko kilku składników, czyli mąki, drożdży, oliwy i wody. Ewentualnie można dodać jeszcze ciepłe mleko. Ciasto powinno się zagniatać przez kilka minut. Po czym poznać, że jest już gotowe? Oczywiście po odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne, jednolite i musi łatwo odchodzić od brzegów miski lub blatu. Po zagniataniu warto je pozostawić na około godzinę w ciepłym miejscu. Gdy chcemy upiec prawdziwą włoską pizzę, nie powinnyśmy rozwałkowywać ciasta – lepiej je rozciągać do uzyskania odpowiedniego kształtu i grubości.
Ciasto na pizzę – najlepszy przepis
Do zrobienia pysznej pizzy nie musimy kupować specjalnego kamienia – wystarczy bardzo dobrze rozgrzany piekarnik. W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę (200 g) do miski, a następnie podgrzewamy mleko (0,5 szklanki). Drożdże (15 g) wkruszamy do kubeczka, dodajemy 1 łyżkę mąki, mleko oraz cukier (1 łyżeczka). Całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy do pozostałej mąki dwie łyżki oleju, 1 łyżeczkę soli oraz rozczyn z drożdży. Ciasto należy wyrabiać kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy do uzyskania okrągłego placka (brzegi powinny być grubsze). Na tak przygotowanym cieście do pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy dowolne ulubione składniki. Pizza powinna się piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Jakie składniki wybrać?
Wybór składników oczywiście zależy od naszego gustu i preferencji. Kuchnia włoska słynie ze świeżych warzyw oraz owoców morza. Pizza idealnie komponuje się z pomidorami, serem mozzarella, cebulą i pieczarkami. Warto samodzielnie przygotować sos do pizzy ze świeżych pomidorów, czosnku i aromatycznych ziół. Wystarczy w rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekany ząbek czosnku, dodać pokrojone świeże pomidory, liście bazylii oraz sól i pieprz. Sos doprowadzamy do wrzenia, a po ostygnięciu przecieramy na sicie o drobnych oczkach.