Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 250 ml letniej wody
Składniki do farszu:
- 650 g ugotowanych i obranych ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 3 sztuki Serka wiejskiego OSM Piątnica 120 g
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniak przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
- Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.
- Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym boczkiem lub tylko z rozpuszczonym masłem
Smacznego!