Projekt „Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie” doczekał się swojego podsumowania. Podczas kolacji degustacyjnej szef Łukasz Rakowski na nowo odkryje przed nami zapomniane składniki rodem z Podlasia.
Łukasz Rakowski, szef kuchnia białostockiej Restaurant & Bar CRISTAL, w ramach projektu „Podlaska Kuchnia” stworzył 12 receptur zorganizowanych wokół 6 motywów kojarzących się z Podlasiem. Są to: Las, Puszcza, Łąka, Staw, Rzeka i Zagroda.
Przepisy na nieco nieoczywiste, odświeżone podlaskie potrawy ukazywały się zimą na blogu www.mrmrssandman.pl. Był to jednak tylko pierwszy z etapów całego przedsięwzięcia. Teraz Łukasz Rakowski podejmie się kolejnej interpretacji tradycyjnych składników. Jak mu się to udało – będzie można sprawdzić podczas kolacji degustacyjnej już 23 kwietnia.
Podczas kolacji przetestujemy 6 potraw nawiązujących do wspomnianych tematów oraz skosztujemy dedykowanych tym potrawom nalewek. Nalewek z Old Polish Vodka z Lewkowa Starego, czyli — jakże by inaczej — wytwarzanych w sercu Podlasia.
Degustację poprzedzi prelekcja szefa kuchni dotycząca kuchni podlaskiej, każde z dań zostanie zaś przez niego szczegółowo opisane. Z kolei sekrety tradycyjnych nalewek zdradzi ekspert z Old Polish Vodka.
Wiedza o tradycji regionu oraz historii kulinariów jest niezwykle istotna dla zrozumienia podlaskiej kuchni. W związku z tym oprócz kulinarnej podróży w głąb Podlasia organizatorzy wydarzenia zaserwują gościom również porcję wiedzy i ciekawostek.
Tutaj znajdziecie wywiad z Iwoną Bortniczuk, która opowiedziała nam m.in. o projekcie „Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie”.
Menu kolacji degustacyjnej:
Amouse Bouche I
Amouse Bouche II
Rzeka
Sum / pasternak / ciemny chleb
Zboże 40% 20 ml
Puszcza
Żubr / szpik / szczawik zajęczy
Bimber starzony w beczce 43% 20 ml
Zagroda
Gołąb / jarzębina / wiśnie
Owoce jarzębiny 38% 20 ml.
Sorbet
Staw
Płoć / raki / nasturcja
Płatki dziko rosnącej róży 40% 20 ml
Łąka
Kuropatwa / malina / porzeczka
Owoce mirabelki 40% 20 ml
Las
Poziomki / jagody / sosna
Korzeń arcydzięgla, litwor 38% 20 ml
Kolacja odbędzie się 23 kwietnia o 19:00 w Restaurant & Bar CRISTAL. Zapisów można dokonywać pod numerem telefonu (85 74 96 159) oraz bezpośrednio w restauracji.
Koszt: 230 zł/os.
Projekt „Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie” oczywiście będzie miał swoją kontynuację. W dalszej kolejności szef Łukasz Rakowski zaprosi do współpracy kucharzy z całej Polski, wspólnie z którymi przygotuje kolejną kolację degustacyjną opartą na 6 opracowanych tematach (Las, Puszcza, Łąka, Staw, Rzeka i Zagroda). Następnie amatorzy podlaskiej kuchni będą mogli stworzyć własne propozycje podlaskich potraw – podczas warsztatów kulinarnych.