Każde spotkanie w gronie najbliższych jest na wagę złota. Długie rozmowy, biesiadowanie przy wspólnym stole – to wszystko zbliża i pozwala na właściwe pielęgnowanie więzi rodzinnych. Jeśli często urządzasz różnego rodzaju przyjęcia dla rodziny i przyjaciół, z pewnością masz opracowaną do perfekcji kulinarną listę przebojów – dla każdego coś dobrego.
Najlepsza przyjaciółka z utęsknieniem czeka na Twoją popisową sałatkę, ciocia nie może się doczekać pysznej szarlotki, a dziadek zaciera ręce na samą myśl o wybornym gulaszu. Pomimo tego, że Twoi goście uwielbiają potrawy, które szykujesz, i jak najbardziej dają temu wyraz, czegoś Ci brakuje? Masz ochotę na małą odmianę? Nie musisz od razu rezygnować z ulubionych dań, ale możesz dodać do swojego repertuaru przystawki, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich i wprowadzą powiew świeżości. Doskonałym pomysłem na przekąskę są tartinki!
Tartinki, czyli…?
Popularne tartinki to małe kanapeczki, które bardzo często serwowane są na wykwintnych bankietach i przyjęciach. Ich charakterystyczną cechą jest to, że świetnie się prezentują i zawsze przyciągają wzrok. Podstawą tartinek jest pieczywo, na które następnie nakłada się rozmaite dodatki. Jakie? Możliwości jest bardzo wiele – sery, twarogi, pasty różnego rodzaju, ryby, warzywa, świeże zioła do dekoracji. Im bardziej kolorowo, tym ciekawiej.
Sposób podania a apetyt
Nie jest tajemnicą, że to, co podane zostaje w zjawiskowy sposób, smakuje lepiej. Estetycznie serwowane potrawy zachęcają do skosztowania i zdecydowanie pobudzają apetyt. Dlatego też, jeśli chcesz, aby Twoi goście nie wyszli głodni z przyjęcia, zadbaj o tę stronę kulinarnej sztuki. Przygotowanie tartinek jest bardzo proste – aż trudno uwierzyć, że tak łatwa w przygotowaniu przystawka może robić tak duże wrażenie.
Jak przygotować pieczywo? Możesz zrobić zarówno tartinki okrągłe, prostokątne czy kwadratowe. Jeśli chcesz, aby każda porcja wyglądała tak samo, sięgnij na przykład po kieliszek, którym wytniesz krążki z pieczywa. Bardzo smaczną propozycją są tartinki z łososiem, twarożkiem i świeżym, aromatycznym koperkiem (prosty przepis znajdziesz TUTAJ).
Dlaczego łosoś i koperek?
Jak już zostało nadmienione, możesz przygotować tartinki z wielu różnych składników, jednak łosoś i koperek zdecydowanie są godne polecenia. Dlaczego? Łosoś, ryba należąca do rodziny łososiowatych, wyróżnia się wśród innych ryb znaczną ilością cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3 i omega-6. Ponadto jest bogatym źródłem, witamin A, D, E oraz witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak jod, potas, cynk.
Koperek z kolei jest bardzo cenioną rośliną przyprawową, która znana i wykorzystywana była zarówno w celach kulinarnych i leczniczych już w czasach starożytnych. Doskonale nadaje się zarówno jako dodatek do ziemniaków, mięs, sosów i zup. Nie tylko nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu, ale stanowi ich element dekoracyjny.
Koper jest bogatym źródłem dobroczynnych flawonoidów, minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosfor oraz witamin. Zawiera spore ilości witaminy C, jest też skarbnicą witamin A, D, E oraz licznych witamin z grupy B. Co to wszystko oznacza w praktyce? Koperek doskonale przeciwdziała problemom z trawieniem. Ma działanie lekko uspokajające oraz antyseptyczne. Choć jest smaczny i zdrowy w każdej postaci, najlepiej sięgać po jego świeże gałązki.