Czym karmić kota?

Dowody naukowe wskazują, że u właścicieli kotów spada znacząco ryzyko udarów i zawału serca. Koty mają wyjątkową zdolność określania miejsc, w których występuje zjawisko promieniowania żył  wodnych, a także wykrywania ognisk zapalnych w ciele człowieka. Udowodniono również uzdrawiającą moc kociego mruczenia, którego częstotliwość przyspiesza proces zrastania kości oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Najzdrowsze z natury są tzw. koty „dachowce”, czyli typowe „kundelki”, których nie dotknęła genetyczna ingerencja człowieka. Jednak bez względu na pochodzenie i rasę, wszystkie nasze koty wymagają tak samo troskliwej opieki i zbilansowanej diety, która ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia naszych pupilków. Jak zatem karmić naszych futrzastych domowników, aby cieszyli się zdrowiem i sprawnością przez długie lata?

NIE dla ludzkiego jedzenia

Pierwsza zasada, którą trzeba przyswoić – nie karmimy kota resztkami ze swojego talerza. Koty nie są wszystkożerne, dlatego ich system trawienny nie będzie w stanie strawić typowych potraw, które nam smakują.

Mokre karmy dla kotów

Mokre karmy są sprzedawane w puszkach lub wygodnych saszetkach. Obok zwykłych posiłków dla kotów istnieją również specjalne karmy weterynaryjne, które uwzględniają konkretne problemy zdrowotne zwierząt, np. cukrzycę, otyłość, problemy z układem trawiennym i moczowym, a także sterylizację, ciążę i podeszły wiek kota. Dieta naszego kota powinna być zróżnicowana, ale zawsze bogata w mięso i ryby. W skład mokrych karm wchodzą:

  • wołowina, która jest zbudowana z łatwo przyswajalnych białek; zawiera fosfor, cynk i selen (odpowiedzialne za sprawność układu odpornościowego i zdrową skórę), żelazo (niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek) oraz witaminy z grupy B (potrzebne do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego),
  • dziczyzna, która zawiera bardzo mało tłuszczów nasyconych, a za to dużo wapnia (dla kości i zębów), magnezu (dla układu nerwowego) oraz witamin z grupy B,
  • ryby, które są bogatym źródłem kwasów Omega 3-6-9, zawierają witaminę D3 (niezbędną do poprawnego przyswajania wapnia, czyli podstawowego budulca kości), fluor, selen, jod i fosfor (makro i mikroelementy uczestniczące w wielu procesach metabolicznych w organizmie),
  • drób, który zawiera bardzo dużo witaminy B12 (uczestniczy w procesach genetycznych przebiegających w organizmie), cynk (dla układu odpornościowego),
  • wątróbka, która jest bogatym źródłem witaminy A (dla zdrowych oczu); zawiera również magnez i potas.

Kupując karmę koniecznie trzeba przeczytać etykietę, na której producent podaje zawartość mięsa, a także dodatkowe witaminy, które zostały dodane do pożywienia.

Suche karmy

Nasz podopieczny powinien mieć trzy miski – do suchej i mokrej karmy oraz do wody. Sucha karma również dzieli się na bytową i weterynaryjną. Ten rodzaj pożywienia pełni funkcję przekąski między właściwymi posiłkami, korzystnie wpływa na uzębienie, zawiera dodatkowe witaminy, które uzupełniają ewentualne niedobory, kwasy Omega oraz mikro i makroelementy. Karmy dla kotów pozostających w okresie wzrostu są wzbogacone o związki, które mają pozytywne działanie na tworzenie chrząstek i stawów (np. chondroityna i glukozamina).

Jak u mamy

Niektórzy hodowcy decydują się na samodzielne przygotowywanie karmy dla kotów. To dobry pomysł, jednak trzeba mieć ku temu odpowiednią wiedzę i doskonale orientować się, które produkty są odpowiednie dla danej rasy i wieku kota, a także uwzględniać konkretne potrzeby pupila np. ze względu na wiek, ciążę czy kastrację. A poza tym, trzeba mieć na to dużo czasu, którego ludziom aktywnym zawodowo dzisiaj brakuje.

Koty są zwierzętami, które nie mogą obyć się bez pełnowartościowego mięsa, dlatego musimy o tym pamiętać podczas kupowania karmy dla kotów. Zwracajmy także uwagę na datę ważności, która jest tak samo istotna, jak w przypadku produktów dla ludzi.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez internetowy sklep zoologiczny zooart.com.pl, oferujący m.in. karmy dla kotów i psów najlepszych producentów: Royal Canin, Brit, Hills.